fb

Nu există „NU POT” într-o relație. Există „NU VREAU”

De foarte multe ori nu dorim să facem anumite lucruri. Să ne întâlnim cu anumite persoane, să fim în anumite locuri. Viața însăși ne pune în fața faptului împlinit, ne impune să refuzăm anumiți oameni sau unele lucruri. În astfel de cazuri e corect să fii sincer și să spui adevărul „Nu vreau”. Exact așa se întmplă și într-o relație.

– Dragul meu, vino la mine.
– Nu vreau.
– Draga mea, hai să ne iubim.
– Nu vreau.

– Scumpule, ai putea în acest weekend să renunți la planurile tale și să fii cu mine?
– Mmmm… nu vreau.

Da, pentru aceasta este nevoie de curaj. Refuzul este strict despre tine și nu despre circumstanțele din viața ta. „Nu vreau” – e decizia ta, e ceea ce nu vrei să faci în acel moment. Doar că mereu apare frica. Doar fiind independent de fricile și gândurile pe care le ai te poți cunoaște pe tine însuți.

Tu ești real. Nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic. Cuiva îi este frică să nu piardă o relație. Altcineva se răzbună. Astăzi tu ai refuzat vecinul, mâine ar putea și el să te refuze. Cineva din cauza frustrărilor și neplăcerilor nu rezistă. La fel ca în copilărie…

Acum înțelegi cât e de greu să fii tu însuți. Atunci când te-au privat de dreptul de a-ți spune propriile dorințe, aspirații, te-au privat și de dreptul de a spune „Nu vreau”. Ai fost forțat să accepți acest lucru. Ai învățat să supraviețuiești printre minciuni. Inventând o mie de scuze de ce nu poți să faci anumite lucruri.

Cu toate că adevărul e altul, pur și simplu nu vrei. Toate aceste scuze ieftine îngreunează comunicarea între oameni. Fie ei apropiați sau mai puțin apropiați. Mințind și manipulând ești obligat să te transformi într-un om viclean și fals.

Zi de zi te întrebi cum să rezolvi unele problemele fără ca să-i superi pe cei din jurul tău, fără ca să spui ceea ce simți. Și apoi, te întrebi de ce atât de mulți oameni sunt stresați.

Cred că este suficient să-i zici omului de lângă tine „nu vreau“, atunci când nu dorești cu adevărat să faci ceva. Cine nu va fi de acord cu decizia ta – încearcă din nou, nu ceda. Cel puțin o săptămână. Doar că nu fi surprins dacă anumiți oameni vor pleca din viața ta.

În schimb te vei alege cu libertatea de a fi tu însuți și de a spune ceea ce crezi. Spunând doar adevărul vei demonstra și omului de alături că se poate de trăit și altfel. Că se poate să-ți cunoști emoțiile și sentimentele. Se poate să fii capabil să te exprimi liber și cu sinceritate. Se poate să iubești fără să ai remușcări.

Source :

econet