fb

Nu ești responsabil pentru fericirea nimănui

Înțelege asta chiar acum. Nu ești responsabil pentru fericirea nimănui. Și nici nu ești motivul nefericirii cuiva. O lecție grea, dar cea mai eliberatoare.

Poți să îți faci griji, să asculți, să înțelegi durerea oamenilor care te înconjoară, să simți compasiune profundă pentru ei. Îți poți asuma responsabilitatea (care nu este același lucru ca și vinovăția) pentru ce ai făcut sau spus, cu toate că nu poți schimba trecutul.

Poți să suferi, confruntându-te cu sentimentele și reflectând asupra gândurilor tale. Dar nu ești tu motivul suferinței oamenilor de lângă tine, indiferent cât de mult se plâng, te acuză și țipă la tine. Te presează, încercând să îți provoace „sentimentul de milă”.

În cazul în care ai nevoie, poți spune adevărul, sfatul sau „medicamentul” tău. Dar nu ești vinovat.

Tu nu poți completa, armoniza pe cineva, nu poți face pe cineva defect, incomplet. Oamenii au propria lor cale, iar tu o ai pe a ta. Fericirea lor – este aventura lor, iar fericirea ta – este aventura ta.

Doar vezi că fericirea nu o poți oferi sau întoarce. Adevărata fericire vine din sursa ei. Din prezență.

Este dorința de a asimila propria experiență, fără a schimba sarcina altora. Este dorința de a căuta iubirea nu în afara ta, dar mult mai aproape. În propria respirație. În fiecare sentiment de bucurie sau durere, fericire sau plictiseală. În fiecare bătaie a inimii, fiecare sunet, fiecare dorință ciudată, în fiecare moment al vieții.  Pentru că trăiești.

via: econet