fb

Nu eşti dator nimănui! 15 lucruri pe care nu trebuie să le explici. Niciodată. Nimănui!

Uneori, oamenii din jur ajung să ceară explicaţii pentru alegerile noastre personale. Psihologul şi bloggerul David William crede că nu trebuie să explici nimănui aceste 15 lucruri:

1. Nu trebuie să explici cum îți merge în viață

Eşti căsătorit sau abia te muţi la chirie, locuieşti cu părinții tăi, chiar dacă ai peste douăzeci de ani – nu trebuie să raportezi nimănui de ce acționezi anume astfel. Eşti pe deplin conștient de ceea ce se întâmplă în viața ta, respectiv ai propriile motive pentru a proceda într-un anumit mod.

2. Nu trebuie să explici nimănui prioritățile tale de viață

Suntem indivizi unici, cu valori diferite, visuri, aspirații şi priorități. În mod natural o persoană va fi invariabil diferită de cealaltă. Eşti o personalitate și nu trebuie să fii responsabil în faţa altora.

3. Nu trebuie să-ţi ceri scuze (dacă nu ai greșit)

Mulţi oameni încearcă prea repede să-şi ceară scuze pentru a vindeca rănile care nu sunt încă gata să se vindece. Tu Nu trebuie să-ţi ceri scuze dacă nu te simți vinovat.

4. Nu trebuie săexplici nimănui timpul petrecut în singurătate

Îți pare că ești nepoliticos că ai refuzat o invitație, doar pentru că ai avut nevoie de ceva timp pentru a fi singur tine însuți? Nu trebuie să te simți astfel. Timpul rezervat pentru propria persoană este o practică perfect normală şi necesară pentru majoritatea dintre noi. Nu te deranja să oferi explicații.

5. Nu eşti obligat să accepţi convingerile personale ale cuiva

Doar pentru că cineva insistă să creadă în propriile convingeri, nu trebuie să le accepți. Dacă nu împărtășeşti unele idei, nu te preface că ești de acord cu ele.

6. Nu trebuie să spui de fiecare dată „Da”

Ai tot dreptul să spui „Nu” dacă nu-ți place sau nu ești de acord. Oameni de succes stăpânesc arta de a renunța la tot ceea ce nu este prioritatea lor. Fii recunoscător, dar spune „Nu” lucrurilor care nu sunt prioritatea ta.

7. Nu trebuie să te scuzi pentru exteriorul tău

Poţi fi înalt sau scund, simpatic sau fără a te evidenţia prea mult, dar nu trebuie să-ți explici exteriorul tuturor. Aspectul tău este treaba ta, aici eşti obligat doar în faţa ta. Nu lăsa aspectul exterior să influențeze respectul de sine.

8. Nu trebuie să explici nimănui preferinţele tale alimentare

Există anumite alimente care pur și simplu nu îţi plac din diverse motive. Sau dimpotrivă, ești cucerit de anumite alimente care par stranii pentru alții. Acest subiect te vizează doar pe tine.

9. Nu trebuie să raportezi nimănui despre viaţa ta intimă

Dacă eşti sau nu într-o relație, nu e treaba nimănui unde, când și cum îți aranjezi viața intimă.

10. Nu trebuie să explici nimănui alegerile tale profesionale

Uneoriești nevoit să alegi munca în detrimentul vieții personale, Uneori, acționezi invers. În orice caz, nu trebuie să explici altora de ce ai ales o profesie, dacă eşti sigur că faci totul corect.

11 Nu trebuie să explici opiniile tale politice sau religioase

Democrat, socialist, catolic, protestant sau musulman – este alegerea ta personală. Nu trebuie să explici preferințele tale în materie de politică și religie. Când cineva nu poate accepta ceea ce ești – e problema lui, nu a ta.

12. Nu trebuie să explici nimănui de ce eşti singur

Eşti căsătorit sau nu, acest lucru nu ar trebui să privească pe nimeni. Ești liber să alegi, intri într-o relaţie sau nu.

13. Nu trebuie să te întâlneşti cu cineva doar pentru că ți-a cerut asta sau că „așa trebuie”

Cineva poate părea drăguț, dar asta nu înseamnă că trebuie să mergi la o întâlnire cu el. Dacă simți că nu ai nevoie de această întâlnire, atunci nu merge la ea.

14. Nu trebuie să explici nimănui atitudinea ta față de căsătorie

Indiferent dacă vrei să te căsătoreşti și să ai copii sau să rămâi singur, aceasta rămâne o decizie personală. Chiar dacă mama ta afirmă că vrea nepoți, ea ar trebui să-ți accepte alegerea, indiferent care este ea.

15. Nu trebuie să explici alegerea ta în materie de relații

Uneori, oamenii fac comentarii nepotrivite cu privire la relaţia ta. Cu siguranță cineva a spus că nu sunteţi cuplu perfect, sau că trebuie să cauţi pe altcineva. Nimeni nu este responsabil pentru tine, doar tu ești.

Trăieşte-ți viața și niciodată nu permite altora să ți-o influențeze atât de mult, încât să devii un străin în propria ta piele.