Nu e vorba de cât de bine știi ce vrei de la viață, e vorba de cât de disciplinat ești, pentru a face asta

Cheia către succes este, fără îndoială, disciplina. Despre asta relatăm aici!

Fiecare dintre noi are nenumărate visuri și aspirații pe care le purtăm în suflet ani de zile, contând că într-o zi ele vor deveni realitatea noastră. Dar din păcate sau din fericire, lucrurile nu funcționează astfel. Mai ales în lumea contemporană, ele cărei expectanțe sunt foarte greu de satisfăcut.

Odată ce gândul îți este, cu adevărat, animat de un scop, șansele de a-l atinge fără disciplină și efort sunt aproape inexistente. Acum, înainte de a porni în goană după scopurile tale, trebuie să afli ce este disciplina, de fapt, și care sunt avantajele acesteia în viața ta.

Psihoterapeuta Amy Morin definește disciplina ca un șablon comportamental în cadrul căruia individul alege să facă mai degrabă ceea ce trebuie să facă, decât ceea ce vrea să facă.

Noi însă ținem să facem o remarcă aici: aplicând disciplina, renunți la dorințele mici, dar le îndeplinești pe cele grandioase în schimb!

Mai mult de atât, devenind un om disciplinat ai șansa să te bucuri de următoarele avantaje:

  • Stima ta de sine va crește și se va consolida în timp. Aruncând o metaprivire asupra voinței pe care o depui, pentru a fi un om disciplinat, vei nutri admirație față de propria ta persoană.
  • Îți vei atinge scopurile. Fiind un om consecvent, adică fidel propriilor idei, principii și ambiții, șansele tale de a avea succes devin mult mai mari.
  • Respectul oamenilor față de tine va crește. Adevărul e că oamenii adoră persoanele încredințate în propriile puteri și dedicate propriei filosofii. De aceea, disciplina te apropie considerabil de auto-afirmare.
  • Viața ta va deveni mai logică și rațională. Disciplina este cheia către ordine în suflet și în gând. Ordinea, la rândul ei, este cheia către armonie!

Odată realizând valoarea disciplinei, tendința lăuntrică de a te auto-disciplina te va urmări toată viața. Dar, în realitate, nu e deloc simplu acest proces și îl putem realiza cu succes doar dedicându-ne în totalitate lui.

Cum facem asta?

Devenim, cu adevărat, disciplinați prin cel puțin două căi:

  • Ne debarasăm de interpretarea tradițională a disciplinei, care ne-a fost cultivată în mod autoritar în familiea/școală.
  • Ne angajăm să introducem pentru totdeauna disciplina în sistemul nostru de valori.

NOTĂ: A fi disciplinat nu înseamnă a spune NU tuturor frumuseților vieții în numele succesului!

Nu despre asta comunicăm aici. Disciplina exagerată, ca și orice altceva de fapt, este contraindicată de către psihologi. Ea trebuie văzută într-un mod conștient și aplicată doar atunci când este necesară, ci nu când ea vă amenință calitatea relațiilor inter-umane sau bunăstarea psiho-fiziologică.

Daniela M.