fb

Nimic nu e pierdut: 4 pași pentru gestionarea vieții emoționale

Nimeni nu neagă faptul că emoțiile noastre ne poartă, de multe ori, în prea multe călătorii. Motivul pentru care acestea au o astfel de putere asupra noastră nu este imediat înțeles.

Am fost învățați să credem că deciziile sunt luate de mintea noastră rațională, iar atunci când emoțiile par să pună stăpânire pe comportamentul nostru, nu putem înțelege de ce.

În timp ce mulți oameni presupun că motivul provine din conștient, adevărul este că oamenii sunt predispuși să simtă înainte de a gândi. Prin urmare, procesul de luare a deciziilor este rapid, emoțional și subconștient.

După cum a subliniat și Dan Hill în cartea sa „Emotionomics”, emoțiile sunt mai susceptibile de a conduce un motiv, decât este rațiunea de a conduce emoțiile. Comportamentul tău poate fi determinat, în mare măsură de emoții.

Sistemul limbic (sistemul care suportă o varietate de funcții, inclusiv fluxul de adrenalină, emoție, comportament…), este asociat cu transformarea percepției senzoriale în răspunsuri emoționale și fizice.

Interesant, în timp ce majoritatea dintre noi este învățată, în timpul școlii, să gândească, nimeni nu ne-a învățat vreodată să ne gestionăm în mod eficient emoțiile. Nu e de mirare că pentru majoritatea oamenilor emoțiile puternice sunt definite ca și un mod negativ care subliniază incapacitatea de a face față stresului vieții.

4 pași pentru a gestiona emoțiile

Nu vom putea niciodată scoate emoțiile din peisajul nostru interior. După cum am menționat anterior, nu doar ne influențează modul în care gândim, dar fără ele viața ar fi plictisitoare. Nu există o emoție negativă, pentru că toate emoțiile sunt folositoare dacă sunt utilizate în contextul corespunzător.

Cu toate acestea, de multe ori suferim de emoții deplasate care au devenit obișnuite, iar acestea tind să ne distrugă dacă le permitem să prindă rădăcini.

Dacă vrei să fii capabil să-ți gestionezi emoțiile de care ești conștient că te împiedică să reușești în viață, urmează acești 4 pași:

1. Recunoaște

În primul rând, trebuie să fii capabil să numești emoția pe care o trăiești. Este furie, singurătate, frică, gelozie sau fericire? Denumind emoția, conștientizezi emoția în sine, și nu contextul în care a apărut. Acest lucru va face pasul doi mai ușor de realizat.

2. Acceptă

Probabil cel mai greu pas. Identificarea și denumirea unei emoții este grea; acceptarea este și mai dificilă. De prea multe ori, ego-ul nostru vrea să justifice modul în care ne simțim. În această justificare, narațiunea este creată în jurul emoției pe care o trăim.

Când accepți emoția pe care o ai, nu îți sugerezi dacă e bine sau rău, ci, mai degrabă, îți permiți să trăiești acea emoție. În acest caz, nu aplici nici o cenzură și nici nu te judeci pentru ce simți. Cu alte cuvinte, recunoști emoția și o accepți fără a atașa o poveste sau un motiv modului în care te simți.

3. Explorează

Aici vine și realizarea. Vrei să explorezi emoția pe care o ai. Știi ce este, ai recunoscut-o, dar în acest moment te uiți mai profund la ea. Care sunt simptomele, efectele fizice ale emoției pe care ai avut-o? Este important să fii curios. Aici accepți plinătatea experienței de care ai parte.

4. Observă

Acum, fă un pas înapoi și continuă cu lucrurile pe care trebuie să le faci în viață. Nu te încurca în povestea despre modul în care te simți. Toate emoțiile, pur și simplu, trec prin tine. Cu alte cuvinte, lasă emoțiile să-și urmeze cursul lor în corpul și mintea ta.

Cu suficientă practică, vei afla că ești în măsură să controlezi puterea pe care o au emoțiile asupra ta. Tu nu le eviți, știi că ele există, pur și simplu, nu creezi o poveste în jurul lor și nu mai creezi nici un motiv pentru care ele sunt acolo – și văzându-le că sunt trecătoare, începi să realizezi, că felul în care te simți, nu definește rezultatul experienței pe care o ai.

Source :

lifehack.org