Nici o oglindă nu se compară cu ochii fragezi și scumpi ai copilului tău

Dragă Andreea,

Când femeile spun că niciodată nu-și pot explica un fenomen sau altul, să știi că mint. Femeile sunt cele mai ingenioase în a găsi explicații pentru orice. Sunt mai multe motive la mijloc. Fie suntem excesiv de empatice, fie excesiv de tolerante, fie excesiv de creative, fie șmechere și inventive… suntem femei și da, suntem mereu savanți în problema cu oul și găina.

Când femeile spun că niciodată nu-și pot explica un fenomen sau altul înseamnă că gata, e vorba de un teritoriu minat, adesea foarte vulnerabil pentru ele însele. Și dacă au utilizat o asemenea expresie înseamnă că așteaptă să audă o alternativă pentru propria explicație, vor să iscodească sau, uneori, să se recomande superioare.

De ce filosofez atâta pe seama unei expresii? Știm ambele. Tu mi-ai scris, eu te-am citit. Și ca să nu lăsăm loc de interpretări, îți voi cita mirările îndrăznețe din ultima scrisoare și-ți voi oferi cele mai sincere răspunsuri.

Nu pot să-mi explic cum o femeie ca tine poate sta toată ziua acasă. – Draga mea, o mamă nu poate STA acasă, o mamă își muncește din greu fizicul și psihicul și spiritualul mult peste programul unei zile. Vei înțelege la timpul potrivit.

Nici nu-mi imaginez cum e să-ți vezi corpul după o naștere în oglindă. Soțul tău ce zice? – Draga mea, întrebarea e chiar una prea incomodă pentru oricine. Dar pentru că te aștepți la un răspuns, ți-l dau. După naștere cel mai puțin m-a interesat să-mi văd corpul în oglindă. Nu am simțit această necesitate, pentru că deja mă simțeam cea mai frumoasă. Frumoasă pentru că iubesc și mai mult, frumoasă pentru că sunt iubită. Nici o oglindă nu se compară cu ochii fragezi și scumpi ai copilului tău, cu ochii plini de emoție, recunoștință și afecțiune ai omului de alături. Prefer să-mi calibrez frumusețea prin intermediul lor. Așa e firesc, așa simt. Iar contururile… ele trec pe planul doi și contează doar atât cât să mențină balanța familiei mele în armonie.

Te asigur că nu e cazul să-ți faci griji pentru mine. Revenind la introducerea acestei scrisori, mă întreb oare de unde apare invidia între două femei care, declară ambele, sus și tare, că sunt fericite? Sau……?

Numai bine

Luna