Nici nu bănuiai cât de ușor poți influența oamenii: 10 trucuri psihologice

10 trucuri psihologice, cu ajutorul cărora îţi poţi face noi prieteni şi poți influenţa alți oameni, fără a face pe cineva să se simtă prost:

1. Măguliţi

Măgulirea vă poate duce acolo unde aveţi nevoie. Dar dacă măgulirea nu este sinceră, veţi avea mai multe neplăceri decât beneficii. Oamenii întotdeauna caută să menţină un echilibru cognitiv, străduindu-se să îşi organizeze gândurile şi sentimentele. Dacă veţi măguli cu sinceritate pe cineva, îi veţi place mult mai mult, pentru că măgulirea coincide cu ceea ce crede omul despre sine însuşi.

Însă dacă măguliţi pe cineva care are stima de sine scăzută, este posibil să aveţi urmări negative. Posibil ca acea persoană să reacționeze urât, pentru că nu are legătură cu modul în care se percepe pe sine. Dar nicidecum nu înseamnă că trebuie să înjoseşti persoana cu stima scăzută de sine.

2. Folosiţi-vă de oboseală

Cereţi o favoare când vedeţi că persoana este obosită. Când omul oboseşte, el devine mai deschis faţă de orice informaţie. Pentru că asta se întâmplă nu doar la nivel fizic, ci şi la nivel mental, când energia se epuizează. Iar dacă te adresezi cu o rugăminte către omul obosit, cel mai probabil va amâna pentru mâne, dar la sigur îşi va îndeplini promisiunea.

3. Repetaţi cuvintele după interlocutorul dvs.

În acest fel îi arătaţi interlocutorului că îl înţelegeţi, empatizați cu el. Parafrazându-i cuvintele, veţi afla foarte uşor ce simte în acel moment. Acest fenomen este cunoscut şi ca ascultare reflectivă. De exemplu, când medicii folosesc această metodă, le reuşeşte să afle cât mai multe detalii de spre pacient. De aceea este foarte uşor de folosit această metodă şi în discuţiile cu prietenii.

4. Dați în mod aprobator din cap

Daţi puţin din cap în timpul unei discuţii, mai ales dacă vreţi să cereţi ceva de la interlocutor. Savanţii au descoperit că, atunci când o persoană încuviinţează din cap ascultând pe cineva, este mare probabilitatea ca acea persoană să fie de acord cu cele spuse. Oamenii în mod inconştient imită comportamentul altei persoane, mai ales dacă asta le aduce oarecare folos.

5. Cereţi o favoare

Legenda spune că odată Benjamin Franklin a vrut să câştige poziţia unei persoane care nu îl iubea. I-a cerut acestei persoane să-i împrumute o carte rară, iar când a primit-o, foarte respectuos i-a mulţumit. Drept rezultat, persoana care nici nu dorea să discute cu Benjamin, a început a prieteni cu el. Cel care a făcut odată o faptă bună, este mai predispus să vrea să mai repete gestul, comparativ cu cel căruia îi sunteţi dator.

6. Ţintiţi mai sus

Cereţi mai mult decât aveţi nevoie, apoi scădeți treptat din cerințe. Mai întâi cereţi persoanei o favoare prea greu de îndeplinit, la care ştiţi din start că veţi primi refuz, ca mai apoi să reveniţi şi să cereţi favoarea de care cu adevărat aţi avut nevoie. Acest truc poate părea ilogic, doar că ideea este că omul se va simţi aiurea că v-a refuzat şi la următoarea favoare se va simţi obligat să vă ajute.
.
7. Rostiți numele persoanei

Folosiţi numele persoanei căreia vă adresaţi şi folosiţi şi denumirea funcţiei pe care o ocupă. Este foarte important să utilizezi în discuţie numele interlocutorului, pentru că este cea mai dulce combinaţie de sunete, indiferent de limba vorbită. Atunci când ne auzim numele rostit, primim confirmarea respectului.

8. Reflectă comportamentul altor oameni

Fiţi o imagine din oglindă a comportamentului altei persoane. Altfel spus, acest gen de copiere se numeşte mimică. Oamenii cu acest obicei sunt numiţi cameleoni, deoarece ei încearcă să fugă de anturajul lor şi copie alt comportament, maniere şi chiar modul de a vorbi.

9. Propuneţi ceea ce omul nu poate refuza

Începeţi conversaţia cu o solicitare banală, interlocutorul nu vă va putea refuza şi veţi obţine ce aţi dorit. Este inversul strategiei de la punctul 6. În loc să începeţi discuţia cu o cerere, încercaţi cu ceva nesemnificativ. Cum doar persoana se oferă să vă ajute, puteţi cere şi altceva mai complicat de îndeplinit.

10. Păstraţi-vă cumpătul

Nu corectaţi o persoană atunci când nu are dreptate. Nu trebuie să discuţi cu oamenii despre greşelile lor. Asta nu duce la nimic bun, este doar un mod de a-ţi arăta nemulţumirea. E o metodă foarte simplă: în loc să vă certaţi, ascultaţi până la capăt ce spune această persoană, apoi încercaţi să înţelegeţi ce simte ea şi de ce. Abia apoi încercaţi să-i explicaţi care sunt momentele unde credeţi că nu are dreptate.

Sursa :