Motivul important al multor despărțiri din ziua de azi

Gary Chapman în cartea sa „Cele cinci limbaje ale iubirii” scria: „Pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea.” Asta ar însemna că fiecare dintre noi înțelege diferit dragostea.

Unii se simt iubiți atunci când li se spune cele mai frumoase declarații. Alții se cred importanți atunci când petrec timpul cu omul iubit. Ne putem simți cei mai iubiți atunci când omul drag ne oferă daruri sau atunci când suntem ajutați la treburile casnice. Totodată ne putem considera cei mai norocoși oameni când cel pe care îl iubim ne îmbrățișează atunci când plângem și suntem disperați.

Dacă partenerul nu se comportă într-un mod pe care noi îl dorim, asta nu ar însemna că nu ne iubește. Pur și simplu nu ne răspunde conform limbajului primar al iubirii pe care îl deținem. De exemplu: ne simțim mult mai importanți atunci când suntem luați în brațe în momentele grele, doar că iubitul interacționează altfel, poate ne dă un sfat sau ne dăruiește un mic cadou. De aici ar reieși că persoana iubită are un altfel de limbaj al iubirii și nu receptează cu limbajul nostru.

Din cauza incapacității de a desluși adevăratul limbaj al pertenerului nostru în relație pot apărea neînțelegerile, reproșurile, iar în suflet un imens gol. Atunci când în interiorul nostru nu mai este loc de sentimente de iubire, am putea simţi mai puțină dragoste față de partener, iar acea goliciune sufletească duce spre suferință și despărțire.

Pe lângă toate acestea trebuie să învățăm a rosti vorbele cu politețe. Fără ca să jignim partenerul sau să-i poruncim. Mai puțin să ne comportăm ca niște adolescenți supărăcioși și mai mult să gândim ca niște oameni maturi.

Nu e corect să ne tratăm omul de alături ca pe un copil căruia îi poruncim ce să facă și cum să facă, ci să-l privim ca pe un adult și ca pe un partener de viață. Poruncile distrug sentimentele de iubire, iar rugămințile sunt o expresie a iubirii care sudează relația de dragoste.

De multe ori partenerii decid să pună punct relației, decât să caute soluții, să se întrebe care e cauza crizei din a lor căsnicie. Este mult mai ușor să venim cu reproșuri și învinuiri, decât să comunicăm sincer căutând rezolvarea problemelor. Sunt puține relații care durează în timp, de asta e şi mai important să avem grijă de ele.

Mary