Mai grea decât trădarea este să nu știi despre trădare. Imaginează-ți, cum e să iubești un om care nu merită asta?

Oamenii trădează atunci când nu iubesc. Alte motive sunt neînsemnate și nu au nici o valoare. Oamenii trădează atunci când își permit să calce în picioare tot ce au construit împreună cu omul lor, pentru că nu le pasă. Pentru că nu au argumente suficiente să rămână alături de celălalt, deci pentru că nu iubesc. Oamenii trădează atunci când nu își mai văd viitorul împreună cu alți oameni, când interesele lor și fericirea lor sunt mai mari decât interesele și fericirea comună, când sunt indiferenți de consecințe, deci când nu iubesc. Oamenii trădează din lipsă de iubire mai des decât ar înșela pentru că s-au plictisit și mai des decât ar fi alături pentru că le pasă. Oamenii sunt în primul rând egoiști și apoi îndrăgostiți.

Imaginează-ți, cum e să iubești pe cineva care nu merită nici a mia parte din dragostea ta? Cum e să-ți pese de cineva căruia nu-i mai pasă de tine? Cum e să știi că în orice clipă el poate pleca, pentru că fie este el cu tine sau nu este, e la fel? Trădarea nu e doar în forma ei putrezită, când nimic nu mai vrei să întorci și până și numele lui sau al ei îți lasă un gust amar. Trădarea e și gândul că ai putea înșela, amăgi, ascunde, pleca. Trădarea e indiferența pe care o porți cu tine. Trădarea e respingere. Trădarea e lipsă de dragoste, de înțelegere, de respect. Când ești cu ea și nu-ți pasă că e tristă sau fericită. Când el are probleme și ți-e indiferent. Așa trădezi un vis comun, o viață în doi, o dragoste a voastră.

Imaginează-ți că trăiești în fiecare zi sentimentul că omul tău nu te vrea. Sau că în fiecare zi te îndoiești de dragostea lui. Și în aceste fiecare zile îl îmbrățișezi, îl săruți, vă culcați în același pat și trăiți aceleași dimineți. Ba mai mult, imaginează-ți că fericirea ta se leagă cu fericirea lui, iar fericirea lui e dependentă de fericirea ei. Trădarea nu are limite în fapte, în schimb mereu are consecințe. Cineva suferă. Cineva e indiferent. Cineva nu merită. Nu e greu să trădezi, mai greu e ca celălalt e să nu știe că l-ai trădat. Însă cine iubește, nu trădează. Nicicum. Niciodată.

Mai grea decât trădarea este să nu știi despre ea. Imaginează-ți, cum e să iubești un om care nu merită asta?