Metoda Pennebaker: în doar 3 zile vei scăpa de stări depresive și neliniște

În una din companiile multinaționale din Dallas au fost concediați într-o singură zi aproximativ 50 de ingineri, cu o experiență de muncă de peste 10 ani. Problema care a survenit în curând consta în lipsa de motivație și indisponibilitatea locurilor de muncă cu aceeași specializare.

Cu o soluție a venit James Pennebaker, care a propus câteva sfaturi practice pentru actualii șomeri, pentru a putea reveni în același ritm de muncă. El a recomandat metoda scrierii libere.

Inginerii concediați au acceptat să participe la o cercetare. Ei trebuiau să scrie pe o foaie tot ce le venea în gând, precum și să descrie emoțiile pe care le-au experimentat în momentul pierderii postului de muncă. Ei și-au exprimat în scris toate trăirile negative care le afectau viața de zi cu zi.

A fost folosit un cronometru, fixat pe 20 de minute, iar în acest fragment de timp foștii angajați trebuiau să scrie într-o manieră fluentă sentimentele și ideile care îi dominau. Nu era necesar să se respecte normele ortografice ori gramaticale, nici consecutivitatea logică de idei.

Scrierea trebuia să fie întreruptă când suna ceasul, iar exercițiul se repeta în ziua următoare, în decurs a trei zile.

La final, participanții cercetării trebuiau să rupă foaia și să o arunce, iar dacă era scris în format digital, atunci au trebuit să șteargă documentul.

Expunerea gândurilor i-a ajutat pe foștii angajați să se motiveze, însă nu prin crearea unei reacții optimiste, ci prin conștientizarea emoțiilor negative și acceptarea lor.

Transpunerea ideilor pe foaie le-a permis să trateze impersonal dificultățile șomajului. Ei au adoptat o atitudine obiectivă, de aceea au tratat situația mai rațional.

Scrierea liberă îmbunătățește atât starea psihologică, cât și cea fizică. Participanților la proiect li s-a normalizat tensiunea arterială și ei înșiși au devenit mult mai calmi.

Susan David a scris o carte despre modelul scrierii libere unde a destăinuit că acest exercițiu intelectual a ajutat-o să depășească regretele provocate de moartea tatei ei. Ea este un caz din multe altele care au demonstrat efectul pozitiv.