Meriți să fii prioritatea lui. În caz contrar, prioritatea ta este să pleci

Lucrurile stau mai simplu decât crezi că sunt. Vei spune că în dragoste nu poți controla mai nimic. Că pur și simplu iubești, fără să ții cont de unele detalii, de nuanțe, de anumite depășiri ale limitelor. În primul rând, întreabă-te: e vorba despre dragoste?

Să presupunem că e dragoste. Atunci, în primul rând, e vorba despre reciprocitate. Despre felul în care omul de lângă tine se raportează la prezența ta și despre felul în care tu îl percepi. Interesele nu își au locul, nici egoismele transformate în visuri.

Iată de ce, atunci când ești cu cineva, cel mai important este să te întrebi ce rol ai în viața acestui om. Ești o întâlnire de ocazie, o soluție de moment, o vindecare a rănilor sale? Ești tot ceea ce și-a dorit vreodată? Ești reflecția fostei, a mamei, a unei partenere imaginare?

Fără să te duci în extremele dependenței și ale idolatrizării, te oprești la noțiunea de prioritate. Iată cheia unei relații de succes, să fiți unul pentru celălalt o prioritate. Firește, e nevoie și de sentiment, de atașament, de încredere, dar ele derivă din felul în care îți vezi partenerul.

Meriți să fii prioritatea omului de lângă tine. Până la urmă, pentru asta ai acceptat să fii în viața lui, să faceți acest schimb de energie, de emoție, de cunoaștere, știind că ești o persoană importantă pentru celălalt. Ești prioritatea lui.

Ai tot dreptul să ceri respect și o atitudine corectă. Iubești, dar nu o faci din obligație, nici cu speranța că mâine va fi altfel. Nu, ziua de astăzi este tot ce contează. Comportamentul său de azi este tot ce contează. Cuvintele lui de azi sunt importante.

Ce simți, înainte să culci?

Simți că aici este locul tău, alături de el? Că acest om te respectă și te apreciază cu adevărat? Sau că, și de data aceasta, ai fost nevoită să cedezi, ți-a fost teamă de reacția lui, te-ai întrebat dacă ceea ce se întâmplă este corect și reciproc.

A fi importantă pentru celălalt înseamnă să fii liniștită că lucrurile merg în direcția corectă. De aici derivă un comportament respectuos, plin de afecțiune. A nu se confunda prioritatea cu pasiunea de moment, cu dorința de a cuceri pentru scopuri concrete.

Această concluzie nu trebuie să-ți provoace sentimente contradictorii. Este simplu: are rost să continui alături de omul care te veede o prioritate și nu are rost să continui, dacă acest om este un indiferent, care îți spune foarte deschis că nu-i pasă.

În cazul în care cauți tot felul de argumente, de motive, de amânări, problema nu mai este la el, ci la tine. Fie îți este teamă să nu pierzi acest om, fie te sperie sentimentul de singurătate, fie relațiile din trecut au construit în mintea ta o percepție eronată a realității.

Dar realitatea e una: a fi prioritatea partenerului este un indicator consistent, care poate înclina balanța în favoarea sau în defavoarea rămânerii împreună. Nu uita că ești o persoană independentă, cu propria lume, propriile visuri, propriile dorințe.

Contezi pentru acest om, iar el contează pentru tine. Nimic mai mult. Dacă nu ești prioritatea lui, dezvoltă propria prioritate: să pleci cât mai curând din locul unde nu ești dorită, respectată, iubită, înțeleasă.

© De Vorbă cu Tine