Meriți să fii cu oamenii care aduc lumină în viața ta și pace în sufletul tău

Omul este o ființă profund socială. Depindem de oamenii care ne compun micro- și macrosociumurile aproape la fel de mult cum depindem de hrană și apă. Din acest motiv, are sens să atragem atenție specială la oamenii care ne înconjoară și la utilitatea, sau dimpotrivă – prejudiciile, pe care ei le aduc în viața noastră.

E uimitor cât de mult s-ar putea schimba calitatea vieții noastre, dacă ne asigurăm că suntem înconjurați de oameni, care contribuie la bunăstarea noastră psiho-emoțională, ci nu o stagnează, complicându-ne existența. Și aici nu e vorba doar de partener, ci și de fiecare persoană, care are acces constant la lumea noastră lăuntrică.

De ce atunci ar trebui să facem investiții spirituale sisifice în oameni care nu sunt dornici să facă același lucru pentru noi. Sau, dimpotrivă, suntem înconjurați de oameni, care sunt gata să depună efort, ca să ne facă să ne simțim mai bine, dar noi nu mai avem nevoie de asta, iar prezența lor exagerată în viața noastră ne epuizează. Chiar dacă ar putea părea egoistă această abordare, ea nu este.

Ea, pur și simplu, ne ajută să ne setăm propria armonie interioară drept o prioritate, filtrând fiecare persoană, care are acces la ea. 

Imaginați-vă cât de profundă și satisfăcătoare ar deveni viața voastră, dacă ați avea alături de voi oameni care vă încarcă cu energie, vă inspiră și vă motivează. Sau cel puțin vă oferă suportul și grija lor ori de câte ori aveți nevoie de asta. În astfel de circumstanțe n-ați fi, pur și simplu, capabili să vedeți viața într-o manieră mai optimistă, ci și ați fi încurajați să faceți același lucru pentru ei, dând dovadă de acte genuine și autentice de altruism.

Cum facem asta?

Un prim pas important ar fi să limitați la maxim, dacă nu chiar să eliminați exhaustiv, comunicarea cu oamenii toxici deja prezenți în viața voastră. Acest lucru vă va permite să vedeți primele rezultate benefice asupra stării voastre spirituale, motivându-vă să luați atitudine în continuare asupra mediului vostru social.

Cealaltă strategie este una individualizată. Ea depinde de preferințele, valorile și principiile voastre personale. De exemplu, dacă sunteți pasionați de autodezvoltare, trebuie să petreceți mai mult timp în locuri, care furnizează servicii de această natură (expoziții, teatre, organizații de voluntariat, concerte, etc.). Astfel de locuri sunt, de regulă, încărcate cu oameni ghidați de aceleași intenții ca și voi. Acest principiu se extinde asupra tuturor valorilor/preferințelor voastre.

Făcându-vă anumite cunoștințe, îndrăzniți să fiți selectivi chiar și cu ele, asigurându-vă că fiecare dintre acești oameni este dornic să colaboreze cu voi în scopurile voastre comune, susținându-vă reciproc. În acest fel, nu contribuiți, pur și simplu, la autodezvoltarea voastră, dar poate că și aveți norocul de a vă găsi prieteni pe viață, parteneri, etc. Veți fi plăcut surprinși de efectul acestei abordări asupra vieții voastre. Succes!

Daniela M.