Meditația: cele mai simple metode de a o exersa și cum aceasta îți poate influența viața

Ce este meditația? Meditația este o stare modificată de conștiință, asemănătoare cu perioada de somn parțial sau incomplet. Datorită meditației ne putem controla propria minte și propriile reacții. Scopul meditației nu este să ne transformăm într-o altă persoană, ci să ne învețe să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă și să ne înțelegem pe noi înșine mult mai bine.

Totodată meditația ne poate ajuta să ne concentrăm asupra lucrurilor importante, fără ca mintea noastră să fie sustrasă de alte gânduri. Trebuie de știut că sunt mai multe tipuri de meditație.

Meditația atentă este o ședință în liniște, fiind conștienți de imaginile și de sunetele din jur. Această practică se poate aplica la plajă sau într-un parc, unde am putea lăsa gândurile la o parte, concentrându-ne pe împrejurimi.

Meditația spirituală este potrivită pentru oamenii care participă la rugăciune. Această meditație implică un timp de rugăciune prelungit sau de concentrare pe anumite scripturi sau doctrine. O astfel de meditație poate fi practicată oriunde, dar este cel mai indicat într-un loc liniștit.

Meditația concentrată este bazată pe concentare. Putem repeta, „Sunt relaxat. Sunt calm.”. De asemenea, ne putem concentra pe o imagine în mintea noastră, cum ar fi un loc unde am vrea să ne aflăm în momentul meditației. Acest tip de meditație ne relaxează și trebuie practicat în intimitate.

Meditația în mișcare implică concetrarea pe propriul corp. Trebuie să ne concentrăm asupra respirației. De asemenea, am putea mișca un braț înainte și înapoi în fața noastră foarte încet și cu grijă. Concentrându-ne asupra propriului corp ne putem calma respirația și ne putem îmbunătăți flexibilitatea.

Meditația mantra este cea mai veche și cel mai puțin utilizată de oamenii contemporani. Această meditație implică repetarea unei mantre cu voce tare, cântată încontinu. Vibrația mantrei pe care o spunem cu voce tare ne ajută să ne concentrăm. Mulți practicanți din trecut foloseau mantra „Om”, deoarece producea o vibrație profundă, cu care era ușor să se concentreze în timp ce meditau.

Osho, filosof, guru și învățător spiritual indian, spunea că trebuie să facem cel puțin câte o meditație pe zi. Trebuie să alegem orice meditație, dar să insistăm cu o singură metodă și să nu le schimbăm. Indiferent dacă rezultatele vin sau nu. Rezultatele vor veni cu siguranță, trebuie răbdare.

Totodată, Osho spunea că metodele nu funcționează, ci sunt instrumentele pentru a ne ajuta să rămânem răbdători și deschiși. Mintea înseamnă ocupație. Meditația înseamnă o stare de non-ocupație. De asemenea, unele studii arată că, practicând meditația fie și numai 20 minute pe zi, timp de câteva săptămâni, este deja suficient ca să simțim beneficiile meditației.

Un studiu făcut de Universitatea din California asupra unor pacienți care suferiseră anterior de depresie, a tras concluzia că meditația reduce gândurile obsesive și convingerile disfuncționale. Totodată meditația poate reduce
stresul și anxietatea.

În revista americană „American Journal of pshychiatry” a fost publicat un studiu unde 22 de pacienți dignosticați cu anxietate sau atacuri de panică au luat parte la un program cu o durată de trei luni, cuprizând ședințe de meditație și tehnici de relaxare. După terminarea programului, la 20 de pacienți atacurile de panică și anxietate s-au redus.

Meditația ne înzestrează cu forță mentală, rezistență și inteligență emoțională. Ca drept dovadă, Ron Alexander, relatează în cartea sa „Minte înțeleaptă, minte deschisă”, că procesul de control al minții prin meditație crește forța mentală, rezistența și inteligența emoțională.

Precum ați înțeles, știința demonstrează beneficiile meditației. Practicând meditația ați putea evita unele boli, veți fi mai fericiți, vă veți îmbunătăți activitățile fizice și mentale. Totuși, pentru a simți schimbările și avantajele meditației trebuie să o practicați constant.

Mary