Marea diferență dintre efortul constructiv și exploatarea propriei persoane

Există o limită aproape insesizabilă dintre efortul constructiv și exploatarea propriei persoane. E deosebit de complicat să o simțim când suntem constrânși de o rutină împovărată de responsabilități zilnice, sau când suntem plini de ambiție și devenim absorbiți de procesul traducerii ei în succes.

Ne lăsăm duși de valul sarcinilor interminabile la muncă, proiectelor academice la studii și necesităților financiare în familie. Ne simțim integrați în această circulație a lucrurilor, care TREBUIE făcute, devenind o parte din ea și autoconvingându-ne că așa e bine să fie.

Dar oare într-adevăr așa e bine să fie?

Oare într-adevăr suntem fericiți cu această ordine a lucrurilor?

Oare într-adevăr depunem efort constructiv și nu ne exploatăm de fapt?

Ei bine, adevărul e că nimeni nu ne poate răspunde la aceste întrebări în afară de noi înșine. De aceea, chiar asta vom încerca să facem aici. Iată trei idei capabile să înțelegem, dacă ne efectuăm munca corect sau nu:

Ceea ce fac acum contribuie la afirmarea calitativă a stimei mele de sine.

Dacă ne trezim zi de zi, știind că ne îndreptăm spre un loc în care ne simțim confortabil din punct de vedere psiho-emoțional, cu siguranță, nu ne exploatăm. Contează atât de mult ca relațiile cu colectivul să fie plăcute, sau cel puțin neutre, iar atmosfera în care muncim să ne stimuleze motivația. În astfel de circumstanțe, fie animați de concurență sănătoasă, fie de dorința firească de a deveni buni în ceea ce facem, depunem efort constructiv, facilitându-ne capacitățile cognitive și creativitatea.

Ceea ce fac acum mă apropie de viața pe care vreau să o savurez peste 5 ani.

Odată ce nimic în afară de situația financiară instabilă nu ne însuflețește la locul de muncă, e timpul să evadăm! E foarte important să prevedem un traseu al dezvoltării noastre profesionale, suficient de fertil, pentru a ne satisface ambiția. Dacă însă suntem blocați la un job, care nu ne permite percepția preliminară a vieții noastre peste cel puțin 5 ani, există posibilitatea că ne irosim timpul. Dar niciodată nu este târziu să schimbăm asta, reorientându-ne în direcția, care s-ar suprapune cu visurile și scopurile noastre.

Aplicând corect strategii de time-management, reușesc să găsesc timp și pentru celelalte domenii din viața mea.

Aici fără dubii și excepții, dacă muncim 24/7 fără a petrece timp cu familia, fără a ne relaxa sau a practica un hobby, ne EXPLOATĂM!

Firește că orice activitate profesională consumă extrem de mult timp, dar odată ce izbutim să ne trăim viața și în afara oficiului, înseamnă că vorbim despre efort constructiv aici. Cu toții știm că nu e deloc simplu să combini munca și toate celelalte aspecte ale vieții, dar până la urmă, cu puțină flexibilitate și câteva abilități de time-management, totul poate fi adus în ordine.

Daniela M.