„Mamă, sunt o fraieră în dragoste” – psihologul Mihail Labkovsky despre iubiri ratate, bărbați agresivi și alegeri corecte

Ceva timp în urmă la una din lecțiile mele a venit o femeie, avea vreo 60 de ani. Mi-a povestit cum timp de 27 de ani soțul ei o umilea, o bătea și o înjosea. „Am înțeles că nu mai pot să trăiesc așa și m-am despărțit”, a destăinuit femeia.

I-am oferit câteva întrebări și am înțeles cva important. Pur și simplu soțul îmbătrânise. „El e bătrân, dar tot mai vrea să vă enerveze, iar acest lucru deja nu vă încântă” – am dezamăgit-o pe doamnă. – V-ați despărțit pentru că el nu mai era bărbatul vostru.

Sunt uimit atunci când părinți și prietenii unei fete strigă către aceasta: „Cum poți să te întâlnești cu el? E un animal. Uite cum te umilește.” Aduc tot felul de argumente care să-l incrimineze și să oblige fata să asculte rațiune. Creierul  însă are două părți: una răspunde de rațiune și alta de emoții. Critica cunoscuților lovește în rațiune, pe când atunci când o fată își alege partenerul , o face din emoție. Astfel, aceste discuții sunt inutile. „E rău”, spun cunoscuții. „Dar mie îmi place”, replică fata.

Fata, la rândul ei, e un nevrotic. Iar nevroticii deseori își aleg drept parteneri pe aceiași nevrotici – manipulatori, supărați, dezamăgiți, indiferenți. Vinovați de această alegere sunt tații răi. De ce fetele bune sunt atrase de băieții răi? Pentru că atunci când fetele erau și mai mici, tatăl lor niciodată nu le-a spus: „ești cea mai frumoasă” sau „ești o prințesă”. El a uitat când e ziua de naștere a fiicei, el nu o lua de la grădiniță, el venea târziu acasă, iar după despărțire a încetat să sune. Fata în tot acest timp voia să fie cu tatăl ei, îi era dor. Uneori plângea în tăcere, așteptând. Iar când a venit timpul să se întlnească cu un băiat și acesta e atent și grijuliu, ea nu îl percepe ca un bărbat, îl crede slab.

Dacă băiatul nu o ajută, nu deschide ușa la mașină, nu o încurajează – atunci e bărbat adevărat. Iată și clona tatălui din copilărie. Cel mai important test: dacă după prima întâlnire el nu mai sună, o femeie deșteaptă pur și simplu uită de acest bărbat. Femeia nevrotică însă dimpotrivă – pentru ea el e marea ei dragoste. Iar dragostea în cazul dat trece în supărare, umilire și milă față de propria persoană. Acum bărbatul de alături are un comportament agresiv și nu este interesat de nimic? Dar cum se purta în copilărie tatăl? Exact la fel. Bărbatul e zgârcit? Dar ce spunea tata: „Cumpărați tot felul de prostii, pe când nouă nu ne ajung multe lucruri.” Bărbatul nu vrea să-și asume responsabilitatea? Dar ce făcea tatăl, atunci când fata venea la el cu problemele ei. „Nu mă bate la cap!”

Fetele cu un așa trecut deseori aleg bărbați brutali și chiar agresivi. Mai mult decât atât, acestea de fiecare dată găsesc motive pentru comportamentul celui de alături, se învinovățesc de fiecare dată. În tot acest timp bărbații buni, pentru care sunt importante atitudinea față de familie, repsectul față de femeie, capacitatea de a iubi și a respecta pur și simplu nu remarcă asemenea femei.

Chiar și când se vor despărți de un bărbat agresiv, aceste femei îi vor găsi imediat un înlocuitor. În momentul despărțirii ele trăiesc o stare specifică unui narcoman: au nevoie de o nouă „doză” de dominare. Iar când nu mai este un canditat bun, se întorc împotriva lor. Acest lucru distruge psihicul și duce la depresie.

Cum să nu te blochezi într-o relație nevrotică? 

Cel mai important e să nu clarifici situația cu partenerul, dar cu tine însăți.

1. Dacă simți că acel bărbat te atrage și în același timp ești deranjată de multe lucruri la el – pleacă.

2. Înțelege că asta nu e dragoste – e o capcană. Nu ești atrasă de el, dar de emoțiile pe care le simți alături de el.

3. După ce ai ieșit din relație simți dorința să suni, să vorbești cu el. Încearcă să nu faci asta. Îți va fi mai bine.

4. Nu încerca să te superi pe cei apropiați.

5. Înțelege problema. Găsește în tine resurse să lucrezi asupra ta, să te schimbi, să primești ceea ce-ți dorești.

Tragedia acestor femei e că niciodată nu primesc de la relație dragostea de care au nevoie, plăcerea și fericirea mutl dorită. De aia e important să înțelegi la timp unele lucruri și să acționezi!

Sursa :