Lucrul de care trebuie să te ferești dacă nu vrei să-ți distrugi relația

„Perfecționarea” propriului partener constituie o tentație frecventă și periculoasă, care trădeaza nesiguranța și poate distruge relația. Iată cum poți lupta împotriva acesteia…

Toate poveștile de iubire au un început promițător: partenerii se privesc reciproc cu admirație, socotind că defectele celuilalt sunt minore, ușor de ignorat.

Dar pe masură ce trece timpul, viziunea idealizată de la început pare să se estompeze, din spatele cortinei inițiale apărând veritabilul EL și veritabila EA, care nu sunt tocmai așa cum se nădăjduia în prima fază.

Un lucru este cert: după o vreme, cel puțin unul dintre cei doi parteneri și-ar dori să schimbe câte ceva la celălalt și chiar încearcă să o facă, exercitând presiuni, cerând lucruri noi, exprimând critici sau toate acestea la un loc, cu obiectivul de a modifica firea persoanei iubite.

Temerile proiectate asupra partenerului tau

La originea acestui comportament pare să se afle în mod paradoxal, un soi de instinct de autoapărare: cel ce încearcă să aducă schimbări personalității partenerului sau nu este în măsură să crească, să evolueze în relația respectivă și atunci se străduiește să-și adudă jumătatea la nivelul său.

O altă motivație surprinzătoare constă în faptul că uneori, unul din parteneri nu reușește să gestioneze la nivel psihic intensitatea vietii de cuplu, motiv pentru care incearca in mod instinctiv sa-si transforme partenerul intr-un soi de „coleg de camera” – o figura mai putin pretentioasa, mai lejera, mai usor de acceptat.

Primul pas in directia salvarii relatiei este constientizarea fenomenului: in clipa in care iti doresti sa schimbi ceva la partenerul tau, aminteste-ti ca aceasta este o tentatie periculoasa. Mai bine straduieste-te sa intelegi ce anume se petrece cu tine.

Ce faci dacă aluneci pe panta transformărilor

Odată alunecat pe panta transformărilor, nu-ți mai rămâne decât să te rogi să fie pozitive, constructive și să nu conducă relația la un final dezastruos.

Există riscul ca pe măsura ce au loc schimbări în comportamentul celuilalt, să te trezești că ești chiar mai nemulțumit decât înainte și astfel să dorești continuu ca el să se schimbe, într-un joc nesfârșit, generator de nemulțumire și insatisfacție.

În acest caz poate că e mai bine să te întrebi dacă nu cumva ar fi cazul să-ți cauți fericirea în altă parte… Adu-ți aminte însă de un proverb din bătrâni, care susține că „rău e cu rău dar mai rău e fără rău”!

Sursa :