Legea anticipării atracției! Secretul care ne ghidează în toate relațiile reușite

Legea psihologică a omenirii: anticiparea.

Odată am auzit o frază extrem de interesantă de la un bărbat proaspăt divorțat: ”Dacă vrei să știi cum va fi viața ta alături de femeia pe care o iubești, imaginează-ți cum divorțezi de ea. Dacă și atunci îți va fi bine cu ea – căsătorește-te”.

În acest mod noi încercăm să ne imaginăm o criză de familie, când interesele se află în conflict și încercăm să prevedem care vor fi reacțiile noastre față de partener și invers. Dacă și în această situație consideri că mariajul va supraviețui, atunci poți fi sigur că va face față și altor probleme mai minore.

Însă dacă reacțiile pe care le anticipăm nu ne plac?

Atunci trebuie să încetinești puțin, să chibzuiești lucrurile și să aștepți până tu sau partenerul tău își va schimba atitudinea. Aici este extrem de importantă anticiparea.

Care este esența ei?

Majoritatea informației despre noi aici și acum (dispoziția noastră, predispozițiile noastre, etc.) o obținem anume din partea persoanelor din jurul nostru.

Imaginează-ți că ești într-un grup nou, unde oamenii îți sunt necunoscuți și tu nu știi ce așteptări au de la tine. Atunci, luând în considerare lipsa de informație, inițial între voi nu se va stabili nici o relație. Totul este o foaie goală.

În continuare totul va fi lăsat la voia întâmplării: vei face o mimică sau un gest care va fi interpretat într-un anumit fel, care însă nu  poate fi bazat pe nici o informație despre tine. Cu toate acestea, deja ai creat impresia unei persoane agreabile sau nu.

Este mult mai ușor dacă cunoști pe cineva din acest grup. O persoană care i-a inițiat pe alții despre ce fel de persoană ești. În aceste condiții, îți vei da seama foarte rapid ce așteptări au persoanele de la tine. Respectiv – vei și reacționa conform imaginii formate. Vei fi vioi și vesel, dacă vei vedea că oamenii te întâmpină cu bucurie. Și, cu siguranță, vei fi precaut, dacă vei simți că nu placi persoanelor din grup.

Poți folosi legea anticipației în favoarea ta. Poți din primele secunde să adopți o atitudine care va crea un ”stereotip”. Atunci prezenta ta va tinde să creeze întotdeauna aceeași reacție.

De exemplu, dacă ești într-un grup nou, imediat după ce faci cunoștință zâmbește și spune: ”Mulțumesc că sunteți bucuroși să mă vedeți”. Atunci oamenii vor fi întotdeauna bucuroși să te vadă.

Însă trebuie să ții minte că acest truc poate fi folosit doar când cealaltă persoană nu deține îndeajuns informație despre tine. Pentru că dacă ea va avea o impresie deja formată despre tine, va fi dificil să îi impui una nouă prin intermediul acestei modalități.

Anticiparea, ca un joc cu viața în care intuiești rezultatul, este eficientă doar când relația este ca o ”foaie albă”.

Este ușor să îți direcționezi interlocutorul spre o impresie sau alta când el nu te cunoaște. Însă ar fi mult mai dificil să încerci să îl minți și să îl motivezi să își schimbe atitudinea.

Sursa :