Legătura dintre depresie și durerile de spate

Între depresie și durerile de spate există o legătură directă. De fapt, ele apar cam în același moment. O persoană care suferă de dureri de spate adesea are o stare de spirit emoțională foarte crescută. În același timp, este foarte posibil ca persoana să nu fie conștientă de acest lucru.

Aceste fluctuații devin tot mai epuizante în timp, înrăutățind tot mai mult calitatea vieții. Atunci când o persoană este chinuită de durere în mod constant, ea însăși, dar și starea ei de spirit se schimbă momentan. Chiar dacă nu se plânge nimănui, fiecare zi este o luptă constantă cu durerea. Potrivit unor studii, aproape 80% dintre oameni au suferit sau vor suferi de dureri de spate.

La fel este și cu depresia. Consecințele profesionale, psihologice, sociale, dar și personale duc la depresie. Pe viitor vor fi și mai tangibile. Astăzi, putem afirma cu certitudine că depresia a devenit o problemă globală majoră. A trăi cu durere, fie ea fizică sau emoțională, este un lucru care afectează viețile oamenilor.

Este foarte important să aflăm motivele apariției acestora. Să dezvoltăm cât mai curând o tactică corectă de abordare a acestei probleme. Factorii care determină legătura dintre depresie și durerea de spate pot fi mai mulți. Depresia, în special cea severă și profundă, este însoțită de manifestarea unei boli fizice.

Pe lângă durerile de spate, o persoană este chinuită de disconfort la nivelul gâtului, dureri de cap, dureri articulare, probleme cu sistemul gastro-intestinal, dar și multe altele. Alte studii efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Jilin din China, specializată în cercetarea genetică, au dovedit că există o relație strânsă între depresie și durerile de spate.

Cu cât este depresia mai puternică, cu atât și durerile de spate sunt mai acute.

Durerile lombare adesea sunt de natură emoțională sau psihologică. Studiile au mai arătat că la persoana care este deprimată, dar și la cea care suferă de dureri cronice activează aceleași zone din creier. Acest lucru a fost confirmat de tomografiile computerizate efectuate pe mii de pacienți care au suferi de ambele tulburări sau doar de una singură.

În urma studiului efectuat de Universitatea din Berlin pe 43.000 persoane s-a constatat că această tulburare este mai des întâlnită în cazul femeilor, în special a celor trecute de 50 de ani. Cele mai vulnerabile în acest sens sunt persoanele care nu au avut niciodată un sprijin emoțional, social sau psihologic adecvat.

Astfel, unii oameni pot suferi ani întregi de la schimbările de dispoziție, de depresie, ignorând sau neglijând starea lor emoțională. Între timp, depresia se adâncește, iar persoanele cu dureri lombare prezintă un risc tot mai mare de a dezvolta tulburări de dispoziție.

Există tot mai multe programe unice care sunt utilizate cu succes în tratamente. Uneori cauza durerii de spate este de natură psihologică. Atunci este necesar să se lucreze asupra schimbării percepției pacientului. Dacă cauza depresiei este modificarea coloanei vertebrale, trebuie cât mai multă concentrare asupra minimizării și diminuării durerii.

În orice caz, durerile de spate, dar și depresia ar trebui tratate corespunzător, deoarece acestea sunt aceeași monedă cu două fețe.