Lecții de viață: cum să rămâi calm și să-ți stăpânești mânia, indiferent de orice!

Cui nu i s-a întâmplat, fie și măcar o data în viață, să cadă pradă mâniei nestăpânite, pentru că mai apoi să regrete profund modul în care s-a comportat, cuvintele pe care le-a rostit cuprins de furie, sau chiar gesturile nesocotite?

Unul din motivele care se află deseori la originea acestei stări negative, purtătoare de necazuri, este legat de tendința de a lua lucrurile la modul personal – un fenomen ce semnalează de fapt fragilitatea mai mult sau mai puțin conștientă a individului.

O confruntare ceva mai dură cu unul din membrii familiei, un obicei dezagreabil al părinților vizând proprii copii sau o puternică suferința din dragoste de pildă, pot conduce la neînțelegeri, la echivoc emoțional, aprinzând scânteia mâniei, convinși fiind că în jurul nostru se țese un veritabil complot.

În realitate însă lumea nu se învârte în jurul nostru, iar mânia este doar rezultatul propriilor dezamăgiri de pe urmă unei lovituri neașteptate din partea vieții.

Cum gestionăm situația

Nu e nevoie să fii un expert în materie că să-ți dai seamă că e mai înțelept să-ți admiți greșelile atunci când le-ai săvârșit și să încerci să le repari pe cât posibil – în felul acesta nu numai că dezamorsezi o bombă gata să explodeze, dar îți menții relațiile de prietenie intacte.

În plus, pentru a evită dezamăgirile în lanț, avem la dispoziție trei sugestii din partea specialiștilor, menite să ne ușureze viață, atât în aspectele ei de natură personală, cât și în cele relaționale, de familie, de servici:

Nu îți face iluzii cu privire la ceea ce îți pot oferi ceilalți, mai cu seamă atunci când este vorba despre persoane necunoscute – trăiește evenimentele așa cum vin ele, fără prea mullte expectative deșarte;

Scoate-ți din cap ideea absurdă că ceilalți au ceva cu tine și chiar dacă ți se întâmplă să ai de-a face cu o persoană căreia-i ești antipatic, nu-ți face probleme, ci amintește-ți un singur lucru: totul trece!

Iertarea, în sensul de acceptare a conceptului că oricine poate greși, are un rol esențial în capacitatea fiecăruia de a face față provocărilor vieții – la urmă urmei, cine este perfect?

Dacă episoadele de furie continuă însă să-și facă simțită prezența, atunci poate că e timpul să te întrebi dacă nu cumva ești victimă propriului tău comportament obtuz și rigid și să-ți dai singur startul schimbării până când nu va fi prea târziu.