fb

Lecția unui înțelept: De ce e dificil să-ți atingi scopul dorit?

Majoritatea persoanelor se plâng pe viață și cred că toată lumea este împotriva lor. Dar, de fapt, totul depinde de propria nostră gândire și credință.

Viața nu este niciodată împotriva noastră. Are propriile sale legi și își urmează propriul curs. Următoarea parabolă te va ajuta să înțelegi de ce uneori îți este greu să-ți atingi obiectivele.

„- De ce există dificultăți care ne împiedică să ne atingem scopul, ne abat din drumul ales și ne obligă să ne recunoaștem slăbiciunele? Întrebă un uncenic pe învățătorul său.

– Ceea ce numești tu dificultăți reprezintă, de fapt, o parte a scopului tău. Încetează să lupți împotriva lor! Gândește-te la acest lucru când îți alegi drumul. Imaginează-ți că tragi dintr-un arc: ținta este departe și tu nu o vezi, pentru că s-a așezat o ceață densă. Te vei lupta cu ceața? Nu, vei aștepta să bată vântul pentru a o împrăștia. Acum ținta este vizibilă, dar vântul mută zborul săgeții. Te vei lupta cu vântul? Nu, vei schimba unghiul săgeții. Arcul tău este greu, nu-ți ajung puteri pentru a trage din el. Te vei lupta cu arcul? Nu, îți vei atrena mușchii.

– Dar sunt oameni care trag din arc și-n zile senine. De ce sunt eu cel care trebuie să se confrunte cu un drum plin de obstacole? Oare universul mă împiedică să merg mai departe? A întrebat uncenicul supărat.

– Nu te uita la alții! Fiecare om are propria sa povară, propria sa țintă și timpul potrivit pentru a trage din arc. Unii urmăresc ținta, alții învață să tragă.

Apoi înțeleptul coborâ vocea, se aplecă spre ucenic și zise:

– Vreau să-ți spun un secret. Ceața nu cade pe pământ pentru a te împiedica să tragi din arc, vântul nu vrea să-ți ducă săgeta într-o altă direcție, arcul e greu, pentru ca tu să-ți descoperi slăbiciunele. Toate aceste lucruri există de la sine. Tu ai decis că în astfel de condiții vei putea trage din arc. Prin urmare, ori încetezi să te plângi și începi să tragi, ori îți alegi un obiectiv mai ușor.”

via