Lăcomia, invidia și gelozia: sentimentele oamenilor flămânzi emoțional

O persoană flămândă se gândește doar la mâncare, la supraviețuire. Toate strategiile sale vizează doar un singur lucru: satisfacerea nevoilor fizice. Pentru ea, nu mai există loc de creativitate, recunoștință sau dragoste.

La fel este și cu o persoană flămândă de emoții. Foamea emoțională distorsionează ideea unei persoane despre sine, despre lume, despre relațiile cu alți oameni și, ca urmare, îi pot distruge viața.

Atât foamea fizică, cât și cea emoțională au un efect dăunător asupra psihicului uman. Împreună cu laptele matern, noi primim nu doar substanțe nutritive care ne ajută să ne dezvoltăm, dar și căldură, emoții, grijă și afecțiune, care ne ajută să ne creștem personalitatea.

Doar că nu toată lumea este la fel de norocoasă. Din diverse motive, se întâmplă ca cineva să nu fie hrănit. Nu este hrănit emoțional și simte o mulțime de sentimente urâte: durere, frică, furie.

Trăiește sentimentul că ceva important nu i s-a oferit. Se întâmplă să se nască copii foarte puternici, cu ambiții și nevoi mari. Nevoia sa de putere și îngrijire părintească este cu adevărat mare.

Un copil, după ce își va suprima furia, poate deveni drăguț, poate cere ajutor. Poate avea grijă de ceilalți într-un mod miraculos. Da, uneori va fi dezamăgit, jignit de toată lumea.

Dar nu va renunța să ajute

Un copil flămând, gol emoțional va dori bunăstarea celui „bine hrănit”, va fi gelos pe el. Va decide că lui acest dar îi lipsește, însă va face orice ca nimeni să nu vadă nici golul lui interior, nici durerea și nici furia.

Un alt copil va decide că nu trebuie să aștepte milă de la natură. Va începe să cucerească cu încredere lumea materială, își va face multe cunoștințe utile, va câștiga în multe. El știe că a făcut ”foame” de prea multe ori, de aceea va lua de la lume tot de ce are nevoie: bani, afaceri, idei.

Orice crede el că-i poate satisface această foame și această goliciune. De multe ori, nu-i va păsa că ceea ce vrea îi poate aparține altuia. Lumea îi este datoare și trebuie să-i plătească. Acest om va fi carismatic, luminos, puternic, dar în spatele presiunilor sale, nimeni nu va putea vedea cât este de speriat și de înfometat de sentimente adevărate.

Lăcomia, invidia și gelozia sunt sentimentele foarte familiare. Gelozia, de exemplu, se bazează pe invidie. Există anxietate în legătură cu frica de a nu pierde dragostea cuiva care este important și drag.

Fiecare persoană care duce foame emoțională, trăiește în propriul iad interior al vidului niciodată umplut. Dacă vreodată încearcă să simtă, acest lucru o poate consuma. Ea crede că nu mai poate exista, că nu va putea supraviețui.

Toate aceste sentimente au apărut mult timp în urmă

Atunci când tocmai s-a născut un copil și singurul lucru pe care îl avea era mama, când totul depindea de acea unică persoană. Atunci când copilul a devenit adult, sentimentele sale au rămas sigilate, dar nu trăite.

Apoi, strategiile de supraviețuire a copilului au continuat să controleze inconștient o persoană matură, oferindu-i fie prima, fie a doua modalitate de a-și satisface nevoile. Cum este posibil să fie suplinită această foame și acest gol emoțional?

În primul rând, să accepți ideea că copilăria s-a sfârșit și nu se va mai întoarce niciodată. Cea mai mare parte a muncii va trebui să o faci singur.  Poți conta și pe ajutorul celor dragi. Orice sentiment pe care îl simți trebuie să-l exteriorizezi: plângi, strigă, țipă.

La început, poate nu vei găsi cuvintele potrivite, dar tot de ce ai nevoie este timpul. Apoi, va trebui să te confrunți cu sinele. Cu acel copil care ai fost odată, cu cel care nu înțelege de ce nu a primit acea hrană pentru suflet.

În al treilea rând, va trebui să-ți acorzi timp. Procesul de vindecare nu poate fi rapid. Făcând toate aceste lucruri, vei putea retrăi sentimente sincere, adevărate, car să elibereze energia creșterii tale emoționale.

Se va îmbunătăți și starea ta fizică, va crește stabilitatea ta internă, încrederea în sine. Vei primi sentimente de recunoștință tot mai des. Înseamnă că în viața ta va exista tot mai mult spațiu pentru dragoste, creativitate și fericire. În sfârșit, vei deveni o persoană împlinită.