Jumătate din cuplurile căsătorite sfârșesc prin a divorța – cât de greu e să salvezi o căsnicie. Sfaturi utile!

Circa 50% din cuplurile americane căsătorite sfârșesc prin a divorta, iar fenomenul tinde să se înscrie pe o curbă ascendentă. Care să fie motivele ce se află la baza profundelor crize de cuplu care pun capăt unei relații bazate pe iubire?

Potrivit unor statistici întocmite de specialiști, o parte din vină îi revine situației economice actuale, care determină femeile să lupte pentru obținerea unor calificări profesionale superioare, studiind și căutând locuri de muncă mai bine plătite.

O altă cauză serioasă care conduce la destrămarea căminului, ar fi cea a violenței în familie.
Totuși, considerând că în ziua de astăzi divorțurile sunt mult mai rapide decât în trecut, nu toate cuplurile căsătorite sunt dispuse să recurgă în grabă la această soluție radicală, ci optează pentru terapiile de cuplu.

Terapia de cuplu – o noua șansă pentru căsnicie

Motivul pentru care rata divorțurilor este atât de ridicată în rândul cuplurilor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani este tocmai faptul că se ajunge la un moment al vieții în care rutina devine inamicul numărul unu al căminului.

Caracteristicile acestui interval lipsit de pasiune ar putea fi rezumate în câteva cuvinte:

  • Comunicarea negativă sau lipsa de comunicare – orice motiv poate deveni scânteia care face să se aprindă focul unui litigiu;
  • Pierderea încrederii în partener – conduce la preocupări din cele mai absurde, suspiciuni și întrebări iscoditoare lansate la cea mai mica schimbare de program;
  • Nevoia de a păstra secretul asupra anumitor lucruri – un semnal cert că ceva a început să scârțâie în relația dintre soți;
  • Diferențe financiare mari între cei doi parteneri – lipsa unui bun management financiar reușește să distrugă până și cele mai elaborate strategii de cuplu;
  • Lipsa de intimitate – oamenii se schimba, răsar în drumul lor noi și noi responsabilități și se instalează rutina, dar dacă printre toate acestea nu-și mai face simțită pasiunea pentru jumătatea ta, atunci e limpede că lucrurile alunecă pe o pantă periculoasă;
  • Vieți separate – nu este suficient să se locuiască sub același acoperiș ca să se păstreze armonia între parteneri – e nevoie de complicitate, colaborare, empatie și multe astfel de ingrediente cu rol de liant pentru un cuplu solid.

Dacă identificați mai mult de patru din semnalele de mai sus în propriul camin, ar fi cazul să vă puneți o serie de întrebări serioase cu privire la propria căsnicie.

Pentru a vă salva relația, îngăduiți specialiștilor în materie să vă ajute. Dar și eforturile personale sunt importante.

Cel mai bun terapeut

Încercați să alegeți un terapeut care să fie pe aceeași lungime de undă cu voi. Dacă găsiți unul recomandat de prieteni, de colegi sau de alți membri ai familiei, cu atât mai bine.

Asigurați-vă că opinia terapeutului nu este părtinitoare – menținerea unei pozitii neutre este esențială pentru a înțelege propriile greșeli fără a ne simți judecați. Vrem să obținem un ajutor în menținerea relației și nu în a o condamna definitiv.

Încercați să readuceți la viață momentele fericite, vremurile bune – oamenii nu se căsătoresc doar din plictiseală, ci pentru că au o poveste de dragoste în scrinul cu nestemate al familiei.
Uneori, terapia funcționează pur și simplu pentru că terapeutul ne ajută să dăm glas sentimentelor fără teamă, dar cheia succesului în astfel de situații este doar angajamentul.

Dacă partenerii nu sunt dispuși să lucreze împreună, nici o terapie din lume nu-i va putea ajuta – adevaratii vraci ai rănilor de cuplu sunt partenerii însiși.

Source :