Iubirea nu este suficientă!

Aud adesea parteneri dezamăgiți când se confruntă cu criza în cuplu, spunând: ”Nu înțeleg, trebuia să fie suficientă iubirea! Iubirea este cea care te ajută să treci peste greutățile din relație. De ce nu este suficient că o iubesc?”

În momentele grele dintr-o relație, nu iubirea este cea care te ajută. Valorile comune pe care le ai cu partenerul sunt cele care vor sta la baza soluțiilor.

Trecem peste greutăți când împărtășim împreună valori care ne îndreaptă în aceeași direcție, când tragem împreună în aceeași parte, când ne susținem reciproc bazându-ne eforturile pe valori comune. Câți dintre noi ne gândim la asta atunci când ne alegem partenerul? Pentru câți dintre noi contează să știm că omul de lângă noi trăiește într-un prezent în care se bazează și alege conform unor valori care îl reprezintă pe el cel de acum? În cazurile fericite, adulți sănătoși emoțional, care s-au călit prin confruntarea cu trecutul și experiențele eșuate, reușesc să se elibereze de condiționările vechi și să se bazeze pe alegeri conștiente și sănătoase în prezent.

Nu poți depăși atracția trecutului decât dacă există o atracție la fel de puternică spre prezent. Această atracție este dată de viziunea și de valorile voastre comune. Valorile exprimă felul în care credeți voi că ar trebui să fie lumea voastră și cum anume vreți să fie ea. Dacă aveți valori asemănătoare cu partenerul, împreună veți reuși să construiți o temelie pentru atracția pe care o simțiți unul pentru altul în prezent și veți pune baza respectului reciproc dintre voi care vă va suda relația pentru ca aceasta să rămână puternică și rezistentă în momentele grele. Când tu și partenerul tău acționați în virtutea valorilor comune, ele vă oferă energia și curajul de a merge înainte și a învinge inerția modelelor venite din trecutul vostru. Valorile comune vă ancorează în prezent și vă oferă șansa să acționați împreună spre un scop comun.

Iubirea pe care o simți pentru partenerul tău îți poate exprima deopotrivă cele mai înalte idealuri dar și cele mai profunde răni. Uneori iubita ta poate fi balsam pentru rănile tale care dor, alteori poate fi sare pusă pe ele. Iubirea poate însemna multe lucruri absolut minunate, însă singură, nu reprezintă o soluție. Nu este de ajuns să știi și să spui că îl iubești atunci când provocările vieții aduc relația în criză și impas, reeditând dificultăți marcante din trecutul vostru îndepărtat. Îi spui că îl iubești acum, apoi, împreună, căutați ce este valoros pentru voi, ce este important și vă poate susține iubirea în prezent, vă poate împinge mai departe împreună ca parteneri la același proiect, cel al relației voastre.

Valorile voastre nu vor șterge suferința din trecutul vostru, dar vă vor ajuta pe voi, împreună, să luați decizii mai bune acum și să acționați împreună în spiritul lor. Iubirea nu este suficientă atunci când sunteți blocați dar dacă împreună prețuiți comunicarea și vă simțiți motivați de dorința de a vă dezvolta continuu, puteți crea poduri peste trecutul vostru dureros. Puteți găsi soluții dincolo de înțepenirea în amintiri dureroase, dincolo de așteptarea de a fi salvați și îngrijiți de neputința care v-a marcat în trecut.

O relație de iubire poate fi vindecătoare pentru trecutul dureros, atunci când vă regăsiți împărtășind aceleași linii directoare pentru prezentul comun. Când sunteți dispuși să vă depășiți limitările și să munciți cu voi pentru a evolua, vă descoperiți ca adulți liberi și curajoși, pregătiți pentru a-l observa cu adevărat pe cel de lângă voi și pentru a-i arăta iubirea.

Aveți grijă de voi!