Iubirea nu este o poveste: e o consecutivitate de eșecuri și victorii, trăite împreună!

Iubirea înseamnă libertate, dar nu acel tip de libertate frivolă, ci una cu responsabilități. Este atunci când te simți îndatorat în fața partenerului să îi respecți liberul arbitru, să nu îi intimedezi spațiul. Dragostea nu trebuie să devină asemenea unei sentințe, când te simți condamnat de iubit. Trebuie să îi dai partenerului șansa să își exploreze propriile impulsuri și aspirații.

Iubirea te determină să-i fii alături partenerului când el simte nevoia unei încurajări, dar să nu îl copleșești cu atenția ta. Cândva un bătrân mi-a destăinuit că atunci când observă că soția lui are nevoie de liniște și de o oportunitate să se relaxeze, el o lasă să plece într-o vacanță la casa de la țară. El nu se simte ofensat de dorința ei de a locui un timp departe de el, ci percepe acest gest ca pe o necesitate de a-și reîncărca propriile resurse energetice.

Iubirea este totalitatea obligațiunilor pe care ni le atribuim. O relație romantică nu reprezintă un flux unilateral, când doar ție îți sunt satisfăcute nevoile emoționale. Ca partenerul tău să nu se simtă doar ca o unealtă folosită pentru satisfacerea dorințelor individuale, trebuie să fii atentă și la lucrurile care l-ar face și pe el fericit.

Iubirea nu înseamnă a dărui afecțiune doar atunci când recunoști unele merituri ale partenerului, ea se răspândește necondiționat. Dragostea nu relevă faptele, ci sentimentul. Oferă fără a cere nimic în schimb, în caz contrar nu ar mai însemna că ții la partener, ci la imaginea pe care el ți-o oferă.

Cu adevărat învățăm să iubim – în familie. Mai întâi, de la părinți deprindem ideea că persoana iubită trebuie să se simță în siguranță langă noi. Să o protejăm de tot negativismul din lumea exterioară. Să-i fim ființa care îi amortizează durerile spirituale. Apoi, alături de soț învățăm să iubim și să ne sacrificăm altei persoane chiar dacă suntem la curent cu toate defectele ei.

Iubirea simbolizează maturitatea. Îți educi sentimentele astfel încât atunci când survine o criză în relație să nu cedezi. Odată ce scăpăm de preconcepția că dragostea este o poveste, atunci suntem pregătiți să luptăm pentru supraviețuirea acestui sentiment. Ea nu înseamnă doar succese, ci și o multitudine de eșecuri.

Iubirea este lumină, o purificare a sufletului, este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui om. Dăruiește iubire pentru a cunoaște întreaga semificație a acestei trăiri.