fb

7 moduri de a înceta să ai frică de ce crede lumea despre tine

Cei mai nefericiți în această lume sunt oamenii cărora le pasă prea mult de părerile altora și nu se lasă dominați de frică.

Ce este în neregulă cu dorința de a-i mulțumi pe alții?

Încercarea de a obține aprobarea de la alții este perfectă până în momentul în care îți compromite sănătatea și fericirea. E o problemă serioasă, dacă simți că aprobarea din partea altora e vitală pentru tine, asemenea nevoii de a respira.

Părerile altora te forțează să ratezi frumusețea de a fi pur și simplu tu însuți, cu propriile tale idei și dorințe. Dacă ești condus în viață de principiul că trebuie să faci și să fii așa cum așteptă ceilalți să faci și să fii, atunci vei înceta să mai trăiești.

Cum poți opri frica de părerile altora?

  1. Obișnuiește-te să nu știi ce cred alții

Unele probleme în viață, ca și părerea altora despre tine, nu sunt cu adevărat menite să fie rezolvate. Modul în care oamenii te percep ar putea avea mai mult de a face cu ei decât cu tine.

De azi înainte spune-ți: „Aceasta este viața mea, acestea sunt alegerile mele, greșelile și lecțiile mele. Atâta vreme cât nu rănesc pe cineva, nu trebuie să-mi pese de părerea lor despre mine”.

  1. Trebuie să știi că mulți oameni oricum nu se gândesc la tine

Ethel Barrett spunea odată: „Ne-am face mai puține griji despre ce gândesc alții, dacă am realiza cât de rar o fac”.

Uită ce crede lumea despre tine, șansele sunt ca în gândurile lor să nu fii tu. Dacă simți că o fac mereu, înțelege că această percepție a lor de a te privi și de a te critica în fiecare moment este o născocire a imaginației tale. Temerile tale interioare și incertitudinile creează această iluzie. Tu te judeci, iată care este adevărata problemă.

  1. Acceptă că părerea altora nu este problema ta

De câte ori ai văzut o persoană și, la început, ai judecat-o greșit? Aparențele înșeală. Modul în care arăți pentru alții și cum ești cu adevărat diferă. Dacă cineva își formează o opinie bazată pe superficialități, depinde de el dacă își schimbă acele păreri ținând cont de puncte de vedere mai obiective și mai raționale.

Opiniile altor persoane despre tine nu trebuie să reprezinte o problemă a ta. Cu cât mai mult îți faci griji cu privire la ce gândesc ei despre tine, cu atât mai puțin complicată devine viața ta.

  1. Întreabă-te dacă chiar contează ce cred ei

Oamenii vor gândi ceea ce vor ei să gândească. Nu contează cât de atent vă alegeți cuvintele și gesturile, există întotdeauna o șansă ca acestea să fie interpretate greșit de altcineva. Dar chiar contează asta? Nu, nu contează.

Părerile altora nu sunt importante. Important e cum vezi tu lumea. Fii sincer cu tine și niciodată să nu îți fie rușine dacă simți că ceea ce faci este bine. Decide ce este corect și acționează.

  1. Vezi beneficiul de a fi unic

Dacă gândești la fel ca ceilalți, atunci nu gândești deloc. Și dacă nu gândești, nu trăiești cu adevărat.  Tendința de a-i imita pe alții este specifică ființei umane. O facem mai ales când ne simțim nesiguri în propria piele, dar ne lasă un gol imens în interior. De ce? Pentru că ceea ce apreciem la ei este individualitatea, sunt calitățile care îi face unici. Cu cât mai relaxat ești în privința diferențelor față de ceilalți, cu atât mai confortabil te vei simți doar fiind tu însuți. Dacă te simți ca peștele pe uscat, înseamnă că trebuie să găsești un nou râu în care să te scalzi. Nu te schimba. Fii cine ești.

  1. Fii pe deplin prezent și conștient de cum vrei să te simți

Este în regulă să știi cum nu vrei să te simți. Uită de ce nu vrei să simți în prezent. Concentrează-te pe ce vrei să simți în momentul de față. Antrenează-te să trăiești aici, acum, fără a regreta modul în care alții te-au făcut cândva să te simți și fără a avea frică de judecățile din viitor.

  1. Vorbește și trăiește propriul adevăr

Spune adevărul chiar dacă vocea îți tremură. Fii cordial și rezonabil, dar nu fi exagerat de atent față de fiecare cuvânt spus. Nu te mai gândi la opinia celuilalt și exprimă-te în mod natural. Vei observa că nimeni nu va fi jignit sau iritat. Iar dacă cineva se supără, este doar din cauza că te comporți altfel și aceasta îi face să simtă că au mai puțin control asupra ta. Gândește-te. De ce să fii fals?

Articolul original: marcandangel