,,Învaţă regulile ca un profesionist, ca să le poţi încălca ca un artist.” 17 citate remarcabile spuse de genialul artist Pablo Picasso!

Pablo Picasso a fost un artist plastic de origine spaniolă. A fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii.

Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, opera lui Picasso rămâne a fi o oglindă a sufletului său. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă. Iată câteva afirmații puternice ale personalității:

Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist şi după ce va creşte.

La doisprezece ani pictam ca Rafael, dar mi-a trebuit o viaţă ca să învăţ să pictez ca un copil.

Inspiraţia există, dar trebuie să te găsească lucrând.

Există pictori care fac o pată galbenă din soare, dar mai există şi cei care cu îndemânare şi gândire fac un soare dintr-o pată galbenă.

Tot ceea ce îţi poţi imagina, este real.

Armoniile ascunse sunt mai fermecătoare decât cele văzute.

Oamenii nu mai caută consolare în artă. Doar oamenii rafinaţi, cei bogaţi, cei leneşi caută noul, extraordinarul, extravagantul, scandalosul. Eu i-am satisfăcut pe aceşti oameni cu toate acele lucruri bizare care mi-au trecut prin cap. Şi cu cât ei înţeleg mai puţin ceva, cu atât mai mult îl admiră. Amuzându-mă cu toate acele jocuri, acele nonsensuri, acele ghicitori şi imagini am devenit vestit. Eu sunt numai un prezentator public care şi-a înţeles vremea sa.

Tinereţea nu are vârstă.

Un tablou este un ansamblu de acumulări. La mine, un tablou este un ansamblu de distrugeri.

Succesul e periculos. Începi să te copiezi şi a te copia e mult mai periculos decât să-i copiezi pe alţii. Duce la sterilitate.

Am fost surprins de folosirea abuzivă a cuvântului evoluţie. Eu nu evoluez, eu sunt. Nu există, în artă, nici trecut, nici viitor. Arta care nu este în prezent, nu va fi nici în viitor.

Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal.

Învaţă regulile ca un profesionist, ca să le poţi încălca ca un artist.

Eu nu caut, eu găsesc.

Eu nu posed niciuna dintre propriile mele picturi, fiindcă un Picasso original costă câteva mii de dolari – un lux pe care nu pot să mi-l permit.

Artistul trebuie să descopere modul în care poate să-şi convingă publicul de adevărul minciunilor sale.

Dragostea este cea mai mare împrospătare din viaţă.