Într-o relație, pentru fiecare gest negativ avem de compensat cu alte 5 gesturi pozitive

Pentru fiecare gest negativ care strică ceva în echilibrul cuplului, avem de compensat cu alte 5 gesturi pozitive pentru a păstra armonia în relație .

Am vorbit și în articolele anterioare despre valorile esențiale comune care zidesc o fundație solidă pentru relația de cuplu. Continuăm cu alte valori importante pe care, dacă le împărtășim cu partenerul, ne creștem șansele să funcționăm bine împreună sporindu-ne împlinirea în relație.

Cuplurile cu un nivel înalt de fericire, fac din relația lor o prioritate. Nu doar spun că relația este importantă pentru ei ci demonstrează zi de zi acest lucru prin implicare, prin dedicarea pentru planurile și scopurile comune, prin dăruirea generoasă a timpului și efortului pentru a fi împreună în armonie mai mult decât în tensiune și conflict.

Niciun cuplu nu va reuși să evite neînțelegerile și conflictele ocazionale pentru că viața în doi este provocatoare și presupune efort de ajustare continuă. O relație satisfăcătoare nu este ușor de obținut. Ne solicită implicarea, disponibilitatea, răbdarea, atenția, grija și efortul de a rămâne în contact cu felul în care ne comportăm, cum comunicăm, cum reușim să ne înțelegem unul pe celălalt, cât de receptivi suntem la nevoile celuilalt, cum se simte partenerul și ce putem face pentru a ne fi cât mai bine împreună zi de zi. Relațiile bune se cultivă zi de zi.

Studiile arată chiar că, nu doar că trebuie să fim atenți să îngrijim sănătatea relației cu gesturi constructive ci trebuie să luăm în calcul că, pentru fiecare gest negativ care strică ceva în echilibrul cuplului, avem de compensat cu alte 5 gesturi pozitive pentru a păstra armonia în relație. Deci, raportul este de 5 gesturi care să construiască pentru un singur gest care distruge. Ce părere aveți? Ne vorbim urât într-o seară, în alte cinci seri avem nevoie să ne spunem cuvinte blânde, ne tratăm cu gesturi lipsite de considerație într-o zi, pentru a aduce apoi relația în echilibru, alte cinci zile trebuie să ne comportăm cu atenție, grijă și prețuire. Un rău făcut se anulează cu alte cinci bune. Din păcate, de cele mai multe ori raportul este exact pe dos și apoi ne mirăm de ce relațiile nu funcționează.

Dacă am conștientiza câtă grijă ne solicită relația, poate nu am mai fi atât de nepăsători, ignoranți și inconștienți în a arunca cuvinte, a face gesturi necontrolate. La un test atent al satisfacției în cuplu, puțini dintre noi ar trece proba implicării în a face din relație o prioritate căreia să i se dedice cu trup și suflet zi de zi. Drept urmare, puțini ne putem privi cu bucurie partenerul care zâmbește alături de noi fericit. Vrem relații fericite, dar suntem dispuși să oferim mult prea puțin pentru asta. Ca și când dorim să cumpărăm ceva foarte valoros cu un preț extrem de mic. Dăruind puțin, obținem puțin. Și când zic să dăruim, nu mă refer neapărat la gesturi față de partener ci la conștientizarea faptului că pe lângă cel pe care îl iubim, avem nevoie să îngrijim relația dintre noi cu responsabilitate și dedicare ca pe un bun neprețuit pe care nu dorim nici să-l pierdem, nici să ne fie furat, nici să îl ciobim din neglijență și ignoranță. Oricât de bine punem cioburile la loc, urmele rămân și fragilizează rezistența cuplului.

Fericirea noastră în cuplu depinde de cât de conștienți suntem de faptul că, odată ce ai ales să fii într-o relație, nu mai ești singur, nu îți mai poți permite să nu îți pese, nu mai poți cere ca simpla ta prezență să fie suficientă, nu poți aștepta ca totul să decurgă de la sine doar pentru că voi simțiți că vă iubiți. Iubirea nu este suficientă! Ea este liantul eforturilor celor doi parteneri de a se ține împreună construind zi de zi bunăstarea relației. Nu există iubiri fără lacrimi și nici relații fără greșeli. Nu asta este important. Viața este complexă, noi suntem adesea complicați iar a fi împreună devine adesea un dans în care prin atenția la celălalt, ascultarea ritmului împreună și sincronizare, ne adaptăm unul după celălalt și facem un tot, acela în care, atunci când este armonie, cei doi par a fi unul. Dar, amintiți-vă mereu de cât exercițiu are nevoie un dans reușit, câtă muncă duce la acea pricepere de a fi împreună ca unul.

Aveți grijă de voi!