fb

Înțelepciunea toltecă la îndemana ta: patru reguli de aur pentru o viață fără de griji

Civilizația toltecă, socotită de istorici drept un model de înțelepciune și spiritualitate, a lăsat lumii moderne un tezaur de învățături ce vizează modul corect de viață și cea mai directă cale către dragoste, armonie și fericire.

Dacă în ziua de astăzi avem posibilitatea să ne inspirăm din străvechile reguli de aur ale unei națiuni odinioara înfloritoare din sudul Mexicului, este meritul antropologilor și oamenilor de știință care au descifrat manuscrisele lor originale.

Potrivit acestor scrieri antice, există patru principii de căpătâi ale comportamentului uman, grație cărora ne putem asigura accesul la o viață mai bună, mai împlinită și mai aducătoare de satisfacții. Oricât ar părea de surprinzător, aceste principii sunt ușor de aplicat și se află la îndemâna noastră, a tuturor:

Puterea cuvântului – arma exprimării impecabile

Cuvintele pot fi balsam pus pe rană sau dimpotrivă, arme care aduc multă suferință celor din jurul nostru, sau chiar nouă înșine, acționând deseori ca un bumerang ce rănește persoana care l-a lansat.

Utilizând mereu cuvinte frumoase, spunând adevărul și exprimându-ne limpede gândurile în sens pozitiv, folosim cuvintele în avantajul nostru, atragând același comportament din partea interlocutorilor.

Evitarea de a lua lucrurile la modul personal

Ceea ce alții ne reproșează reprezintă proiecția punctului lor de vedere, a unei realități pe care și-au construit-o singuri – este esențial să nu cădem în capcană luării lucrurilor la modul personal.

Chiar și atunci când ni se adresează insulte e înțelept să considerăm acțiunea în sine drept rezultatul faptului că cei ce ni le adreseaza trăiesc într-o lume ce nu are nimic de-a face cu lumea noastră, se supun unor dogme care le deformează realitatea așa cum o percepem noi, deci nu are rost să suferim din pricina lor.

Evitarea presupunerilor inutile

Este dăunător să facem presupuneri inutile: căutarea adevărului, a răspunsurilor juste la întrebări, precum și explorarea unor teritorii necunoscute cu ochii larg deschiși, gata de a învăța și de a observa cu atenție particularitățile acesteia, constituie cheia descoperirii unui traseu al vieții, pe cât de captivant, pe atât de aducător de satisfacții.

Străduința de a face tot ceea ce ne stă în putință

Oricât de dificilă ar fi situația cu care ne confruntăm, e recomandat să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a duce lucrurile la capăt. Dacă totul merge bine, ne vom putea bucura ulteior de rezultate, dar dacă lucrurile nu merg așa cum nădăjduiam, măcar știm că nu avem nimic să ne reproșăm.

*Bibliografie: „A Toltec Wisdom Book – The Four Agreements” – Miguel Angel Ruiz, M.D. 1997