Încetează să te mai învinovățești în vreun fel sau de ce nu trebuie să o faci pe victima

„Evită diferite tipuri de condamnare, atât pentru tine, cât și pentru alții. Fiecare dintre noi tinde să se condamne în mod constant, dând vina pe dificultățile pe care le are în relațiile cu ceilalți. Dar fiecare reproș nu are nimic în comun cu a fi umil. Este pur și simplu o formă de autorespingere, atunci când negi lucrurile bune și frumoase din interiorul tău și nu-ți atribui nicio valoare pentru acele părți pozitive ale caracterului.

Când nu reușești să edifici o relație de prietenie cu cineva, când cuvintele tale frumoase nu sunt luate în considerare sau când gestul de iubire rămâne neobservat, nu da vina pe tine. De fiecare dată când te învinovățești de ceva, idolatrizezi involuntar alți oameni din jurul tău. Iar acest lucru poate naște în capul tău dorința de a fi cu cei pe care îi consideri mai buni și mai puternici decât tine, cu oamenii care se presupune că sunt mai inteligenți, mai talentați decât crezi tu că ești. Astfel devii dependent emoțional de alte persoane și îi poți face să simtă nevoia de a te evita, deoarece ajung la concluzia că nu pot satisface așteptările tale față de abilitățile lor „superioare”. Ce urmează atunci? Te învinovățești și mai mult, sfârșind într-un cerc vicios de autocondamnare, iar nivelul cerințelor crește și mai tare.

Așadar, încetează să mai dai vina pe tine indiferent de modul în care stau lucrurile. Fii conștient și recunoaște-ți propriile neajunsuri, dar nu nega niciodată punctele tale forte. Trăiește egal printre semenii tăi. Iar după, vei scăpa de gelozie și autoevaluarea excesivă și vei fi capabil, în cele din urmă, să înțelegi cu adevărat sensul iubirii reciproce și al prieteniei.”

Via: brightside.me