Încetează să mai fii oglinda suferințelor trăite de oamenii din jurul tău

Oamenii sunt ființe sensibile și vulnerabile. Acest adevăr rămâne a fi incontestabil indeferent de puterea caracterului și spiritului pe care o posedăm. În sufletul fiecăruia dintre noi se ascunde un copil, care are nevoie de iubire, grijă și tandrețe și e responsbilitatea deja a adultului din noi să-i satisfacă aceste nevoi.

Deși acest lucru este completamente firesc, există oameni care nu-l interpretează corect, împovărându-i pe alții cu nevoile copilului lor lăuntric. Acest lucru se întâmplă, în mare parte, pentru că acești oameni nu respectă delimitările psihologice stabilite de alții. De aceea, ei își proiectează grijile și nevoile asupra noastră, deseori fără a ne întreba, dacă am vrea să le aflăm, expectând un feedback emoțional și reproșându-ne anumite lucruri, dacă alegem să nu-l oferim.

Dar cel mai rău în astfel de situații este faptul că interacționăm exagerat de mult cu diverse abordări negativiste ale oamenilor, absorbindu-le și internalizându-l treptat și neobservabil. Anume în acest fel aflăm despre latura neagră a empatiei. În acest context, vă prezentăm următoarele două consecințe negative ale empatiei în speranța de a vă încuraja să nu mai fiți oglinzi ale durerii oamenilor din jurul vostru. Iată care sunt acestea:

Empatia vă poate deprima

Adevărul este că practicând empatia, interacționăm cu un anumit nivel de negativism. Și e în regulă să fie așa, pentru că n-am putea cunoaște viața integral, dacă am fi izolați de această parte a ei. Totuși, atunci aceste interacțiuni negative sunt mai numeroase, decât cele pozitive, riscăm să devenim deprimați.

Viața ar căpăta culori întunecate și ne-ar veni complicat să rămânem inspirați și motivați în continuu, purtând această povară pe suflet. De aceea, dacă simțiți că cineva vă încalcă limitele psiho-emoționale, încărcându-vă cu negativisul lui exagerat, opriți-l! Aveți tot dreptul să o faceți, pentru că acest lucru vă afectează direct starea spirituală și percepția.

Empatia vă poate scădea încrederea în sine

Într-adevăr, există nenumărate cazuri în care empatizând cu un om neîncredințat în propria valoare, preluăm și noi obișnuința toxică de a ne devalorifica personalitatea. De regulă, acest  fenomen are loc în mod completamente inconștient, dar într-o zi, după câteva interacțiuni consecutive cu astfel de persoane, ne trezim judecându-ne anumite alegeri/comportamente din trecut, sau urând o parte a corpului nostru.

Firește că aceasta nu e o legitate obligatorie. Dacă păstrăm în cap acest fapt, controlându-ne gândurile în timpul comunicării cu acești oameni, sau limitând radical interacțiunea cu ei, totul se poate derula mult mai bine pentru noi. Conștiinciozitatea este ceea ce contează, cu adevărat, aici!

P. S. În linii generale, empatia are efecte bune asupra personalității și integrării individului în societate. Ea trebuie practicată, dar cu grijă, așa încât să nu ducă spre absorbirea totală a negativismului căruia îi facem față, empatizând cu cineva. Succes!

Daniela M.