Încetează să mai ai dubii atunci când ești fericită cu adevărat

Imaginează-ți că ești fericit. Cu adevărat fericit și împlinit. Ai reușit, în final, să obții stabilitatea și încrederea în sine, la care ai  visat atât de mult.

Odată și odată viața îți oferă tot de ce ai nevoie și ești satisfăcut în totalitate. Dar, dintr-un anumit motiv, nu te poți debarasa de sentimentul că nu meriți nimic din asta.

Un vierme al neîncrederii este sădit în inima ta, care îți șoptește: ”Această nouă casă, acest nou job, această nouă viață nu sunt pentru tine și în curând totul va redeveni ca în trecut”.

Frica față de fericire este o frică reală. De obicei, această teamă o experimentează persoanele care se consideră niște ratați în viață, care niciodată nu au crezut că pot obține ceva. Aceste persoane simt chiar o anumită satisfacție când cele mai rele așteptări ale lor nu se realizează și toată fericirea lor se evaporă.

Frica față de fericire îi este specifică perfecționistului, persoanei care muncește foarte mult, victimelor violenței (de la cea domestica, la cea sexuală), dar nu numai. Aproximativ fiecare din noi, într-o anumită etapă a vieții, și-a adresat întrebarea: ”Merit eu fericirea? Poate în curând ea va dispărea, parcă niciodată nu ar fi existat”.

Această atitudine are un motiv psihologic clar – absența sentimentului propriei demnități. Anume din această cauză considerăm că putem să merităm ceva, ori nu.

Deseori auzim că lumea este un loc nedrept, așa începem să credem că orice fericire de care avem parte este obținută la fel pe nedrept.

Cum altfel ar fi posibil ca noi, care nu merităm nimic, să fim fericiți?

Vreau să îi spun ceva. Meriți să fii fericit!

Este adevărat că lumea nu se distinge prin justețe și bunătate deosebită. Dar circumstațele se schimbă și ceea ce te face astăzi fericit, mâine, sau în altă zi, poate dispărea – mai devreme sau mai târziu sigur o va face. Însă dacă trăiești cu frică pentru fericirea ta și continui să crezi că nu o meriți, îți autoîmplinești propria profeție. Dacă îți este frică de propria fericire, ea va fugi de tine mai repede decât crezi.

Sper că într-o zi vei găsi fericirea care este de zece ori mai mare decât cea de azi.  Sper că vei avea atâta fericire, că nu vei mai ști ce să faci cu ea. Îți doresc să găsești fericire oriunde ai merge.

Sursa :