Încetează să faci asta chiar acum! Iată ce comportamente au un efect negativ asupra copilului tău

Ca părinte trebuie să fii conștient de acțiunile tale și de influența pe care acestea le au asupra copilului. Dacă părinții vor crea o ambianță sigură pentru copil, atunci el va fi mai degrabă dispus să aibă încredere în oameni și dacă familia va manifesta preponderent iubire în raport cu copilul, atunci el va imita într-o relație un comportament la fel de grijuliu și atent.

Dar acțiunile părinților pot avea și efecte negative.

1. Lipsa de înțelegere

Dacă copilul tău îți destăinuie că s-a îndrăgostit numai la 13 ani, nu trata acest sentiment doar ca o trăire infantilă, care se va epuiza în cel mai scurt timp. Încearcă să îi dai fiicei sau fiului câteva sfaturi cum să nu sufere din cauza iubirii ireciproce și arată-te cât mai dispus/ă să demonstrezi înțelegere.

2. Nu îți susții copilul când el are nevoie

Când era încă copil, Enriko Karuzo a venit la mama sa în lacrimi, spunându-i că profesorul de muzică s-a referit la glasul lui ca la sunetul “ vântului printr-o țeavă“. Atunci mama lui l-a susținut spunându-i să nu dispere, pentru că el are cel mai frumos glas pe care ea l-a auzit până acum, de aceea neapărat trebuie să continue să cânte. Dacă părintele nu l-ar fi susținut la momentul potrivit, nu era să avem parte de geniul acestui muzician.

3. Îți compari copilul cu alții

Comparându-ți copilul cu alții nu îl vei motiva să se schimbe, ci doar să experimenteze ură față de persoanele care i s-au spus că sunt mai bune decât el.

4. Îți iei copilul în derâdere

Criticând copilul îl determni să se simtă inferior și stânjenit. Tratează orice greșeală a lui cu îngăduință și vei observa cum copilul se va deschide noilor experiențe.

5. Strigi și îl cerți încontinuu

Multe mame, în scurt timp după naștere, trec printr-o perioadă stresantă și tensionată, de aceea ele reacționează violent cănd bebelușul nu mai încetează din plâns. Când simți că o să ai o nouă criză nervoasă încearcă să te liniștești, ca apoi să manifești doar blândețe în raport cu pruncul.

6. Îți ignori copilul

Un om de știință japonez a organizat un experiment pe plante pentru a-și demonstra ipoteza că ignoranța este nocivă pentru orice formă de viață. El avea 3 flori de cameră. Pe prima o saluta în fiecare dimineață, pe a doua o insulta, iar pe a treia o neglija. După o luă, prima a înflorit, a doua s-a uscat, iar a treia a putrezit. Într-un sens metaforic, la fel se întâmplă și cu copiii.

Sursa :