În dragoste, cele mai grele expresii nu sunt “te urăsc” sau “nu vreau să te mai văd”, dar “noi trebuie să vorbim” sau “noi putem rămâne prieteni”. Pentru că după ele nu urmează nici discuție, nici prietenie

Ce o să simți dacă cel mai scump om te va chema într-o zi lângă el și îți va spune că asta e ultima zi. Ultima zi împreună. Că nu mai merge, că nu mai vrea. Ce o să simți dacă femeia pe care o iubești te va ruga să o uiți. Sau îți va propune să rămâneți prieteni. Auzi, prieteni. Ce o să simți dacă bărbatul în care credeai cel mai mult te va lăsa după un simplu mesaj. “Până aici a fost, iubito. Poate ne vedem la o cafea în viitor”. Ce o să simți? Sunt lucruri și momente mai ucigătoare decât ura. Sunt cuvinte mai crunte decât cele spuse când te desparți. Atunci măcar știi că e sfârșit. Că ai motive să simți la fel. Așa devii un străin în propria lume. Așa nu înțelegi de ce. Așa începi să urăști discuțiile și prieteniile, pentru că știi că odată înainte lor a fost dragoste.

Unele relații rezistă până la ură. Ambii ajung să nu se suporte unul pe celălalt, pe când cel mai simplu era o îmbrățișare și un cuvânt de rămas bun. Unul care să nu aducă nimic după. Dacă e final, e final. Cine are nevoie de drame după ce s-a tras cortina? Fie ele și discuții lungi după care și mai mult să nu înțelegi nimic. Fie ele și milă mascată sub forma unei prietenii. La expresia “noi trebuie să ne despărțim” nu trebuie decât să adaugi un “bine, pa”. Pentru că în vocabularul dragostei nu există așa cuvinte. Dacă ținea la tine atunci te chema să căutați soluții, dar nu motive de ură. Așa că nu încerca să implori dragoste, să cauți acolo unde îți dai seama că nu mai este. Nu face decât să-ți bei aceeași cafea dimineața, poate să-ți fie dor, poate să te gândești cum ar fi fost dacă nu ceda atât de repede, dar trăind mai departe, căutând dragostea adevărată, omul tău.

Femeile pot lăsa ușor și bărbații pot lăsa fără regrete. Până la urmă oamenii sunt individualiști, până nu dau de cel cu care să împartă libertatea. Înainte de asta singură vei pune capăt la multe relații prin două vorbe schimbate rapid și tot singură vei fi pusă în fața unei despărțiri. Unii se despart mai repede decât ai încerca să te împaci, uneori imprevizibil, uneori fără să te aștepți și de fiecare dată dureros pentru unul dintre parteneri. Așa că înainte să spui cuvinte care știi că o să doară, gândește-te că te-ar fi durut de o mie de ori mai tare dacă ai fi auzit asta de la omul iubit. Înainte să ceri prietenii de la celălalt, întreabă-te dacă merită să ajungi până acolo. Întreabă-te ce o să simți dacă cel mai scump om te va chema într-o zi lângă el și îți va spune că asta e ultima zi. Ultima zi împreună.

În dragoste, cele mai grele expresii nu sunt “te urăsc” sau “nu vreau să te mai văd”, dar “noi trebuie să vorbim” sau “noi putem rămâne prieteni”. Pentru că după ele nu urmează nici discuție, nici prietenie.