În aceste gânduri înțelepte se ascunde tot secretul vieţii…

Cineva a întrebat un înţelept: “Care e secretul tău? De ce reguli trebuie să ţii cont?”

Şi el a răspuns: “Trăiesc o viaţă obişnuită – acesta este secretul meu. Mânânc când mânânc, dorm când dorm şi mă ocup de lucru la timpul lui”. Cel care a întrebat a rămas uimit: “Dar eu nu văd nimic deosebit în asta”.

Înţeleptul a zis: “Asta și este esenţa. Nu există nimic deosebit!”

Celălalt a rămas și mai confuz: “Dar asta fac toţi: mânâncă când mânâncă, dorm când dorm…”

Înţeleptul a zâmbit: “ Nu. Atunci când mâncaţi, faceţi o sumedenie de alte chestii şi niciuna din ele bine. Vă gândiţi, visaţi, vă imaginaţi şi vă amintiţi.

Eu când mânânc, pur şi simplu mânânc: atunci există doar mâncarea, nimic mai mult. Când mă plimb, doar mă plimb şi primesc plăcere de la acea plimbare. Există doar ea – nimic mai mult!

Oamenii însă ce fac? O mie de lucruri în același timp, toate împotriva armoniei lor interioare. Oamenii se aruncă să le reușească pe toate și până la urmă nu reușesc nimic.

E nevoie de liniște și pace pentru a face ceva cu adevărat benefic pentru suflet. Speli un pahar – gândește-te la acel pahar. Cumperi o pâine – gândește-te la acea pâine.

De aia, dragul meu, mai toată lumea crede că există un secret mare în spatele adevăratei fericiri. Pe când totul e mult mai simplu: trăiește din plin, trăiește la maximă intensitate momentul și uită de restul mărunțișurilor.”

Sursa :