fb

„Îmi iubesc partenerul, dar nu pot avea relații intime cu el”. Cum să redescoperiți pasiunea dintre voi

Mulți dintre noi subestimează rolul relațiilor intime într-un cuplu, afirmând că ceea ce contează cu adevărat între doi oameni este conexiunea lor spirituală. Fără îndoială, legătura psihologică reprezintă fundamentul unui prezent și viitor de succes al relației voastre, intimitatea fizică însă vă garantează apropierea și înțelegerea mutuală la un nivel mult mai profund.

E minunat când aceste două, mari dimensiuni ale iubirii voastre coexistă armonios, făcându-vă fericiți. Dacă însă una dintre ele se află în impas, e important să acționăm prompt și să înlăturăm problema înainte ca aceasta să evolueze într-o criză.

Când e vorba de stagnarea vieții voastre intime, și mai cu seamă – raritatea sau absența ei totală, un prim pas obligatoriu este descoperirea cauzei.

În psihologie există termenul frică de intimitate, care se referă nemijlocit la subiectul pe care îl analizăm. Cauzele acestei frici sunt aproape întotdeauna produsul unei copilării mai puțin calitative a unuia dintre parteneri. În acest sens, cercetările realizate de psihiatrul Harry Croft au arătat că anume adaptarea inconștientă a copilului la legile unei familii disfuncționale dictează relațiile pe care le creează adultul deja format.

Prin urmare, ruptura emoțională pe care o trăiește copilul în raport cu părinții săi este catalizatorul primar al fricii de intimitate, care s-ar fi putut dezvolta la unul dintre parteneri.

Printre alte cauze esențiale se numără și:

  • Frica de respingere;
  • Teama de abandon;
  • Tulburarea de personalitate evitantă;
  • Stima de sine scăzută/ timiditatea/stângăcia;
  • Abuzul sexual din copilărie/adolescență;
  • Abuzuri verbale sau fizice anterioare;
  • Neglijarea din partea părinților;
  • Problemele de separare (care implică suprasolicitarea din partea părinților și familiei);
  • Teama de a fi controlat, sau dimpotrivă – de a se pierde în relație

Odată ce cauza a fost depistată, este necesară luarea anumitor măsuri de depășire a fricii de intimitate. Deși pare a fi un clișeu, comunicarea cu partenerul este o sarcină primordială pe care trebuie să și-o asume fiece partener în aceste circumstanțe.

Discutând cu partenerul nu doar descoperiți noi perspective asupra acestei probleme, ci și vă aprofundați în lumea lui spirituală. Eventual, aveți ocazia de a-i cerceta mai bine copilăria și toate celelalte etape ale maturizării, înțelegându-l mai bine și ajutându-l să demoleze bariera psiho-emoțională dintre voi.

Totuși, nu e suficient doar să comunicăm. O măsură fundamentală în acest caz ar fi psihoterapia de cuplu. Această practică este una complexă și de durată, dar doar apelând la ea, putem dezrădăcina în totalitate problema. Psihoterapeutul licențiat în probleme de cuplu deține o gamă largă de strategii funcționale, care vă pot ajuta să redobândiți pasiunea ditntre voi.

P. S. Avantajul terapiei de cuplu, în raport cu cea individuală, constă în abordarea duală pe care o preia, ajutându-vă să găsiți cheia către înțelegerea nemijlocită a valorilor și necesităților trupești ale partenerului.

Daniela M.