„Îmi iubesc, dar nu îmi respect partenerul.” Iată cum lipsa respectului în relație vă amenință fericirea

Un articol care delimitează ideile de iubire și respect, explicând atât valoarea lor separată, cât și conexiunea armonioasă dintre ele.

Iubirea pare a fi uneori o adevărată știință, atât de complicată, încâlcită și imprevizibilă, încât s-ar părea că e supraumană.

Totuși, dacă o privim dintr-un alt unghi, ne dăm seama că e rudimentar de simplă, anume din motiv că e aproape independentă de deciziile noastre. E un lanț de reacții bio-chimice, care ne atașează afectiv de o altă persoană și nimic mai mult.

Ceea ce ni se pare atât de complicat însă, nu e iubirea în sine, ci structura ei socială, regulile, prejudecățile și tentativele de a ne înțelege partenerul, atașate de conceptul de iubire.

Prin urmare, oricine poate iubi, pentru că așa ne este construită ființa, însă nu fiecare din noi se implică cognitiv în manifestarea, gestionarea și programarea ei corectă.

Un instrument social de bază, care e capabil să vă schimbe mersul relației spre bine este respectul. Anume de la el pornesc toate celelalte premise ale iubirii. El este, de fapt, un motiv primordial de a iubi un om, de a-i dărui timpul și energia și firește, de a-l respecta.

Cât ar suna de paradoxal, iubirea nu poate fi controlată. Ea rareori are un început sau un final clar-sesizabil. Mai mult de atât, ea mai este și impulsivă, irascibilă și controversată. Respectul însă e ceea ce vă ajută să-i calmați pornirile neprevăzute și să puneți capăt propriilor dubii, amintindu-vă că sunteți alături de un om valoros.

Respectându-vă partenerul/a, nu doar îmblânziți fiara voastră lăuntrică, nutrind un sentiment profund de apreciere pentru un alt om, ci vă mai și încurajați jumătatea să fie ea însăși. Cât de minunat s-ar putea simți un om a cărui personalitate, realizări, trăsături fizice și spirituale, etc., sunt apreciate de cea mai importantă persoană din viața lui!

Într-adevăr, respectul autentic nu e nimic altceva în afară de garanția intimității, rezistenței și durabilității relației voastre.

Respectul nu inhibă, nu limitează și nu vă impune să vă stânjeniți de imperfecțiunile voastre.

El vă educă să iubiți corect, să apreciați lucrurile frumoase și să le acceptați pe cele problematice.

Fiți voi înșivă, iubiți-vă și tratați-vă reciproc cu respect, doar așa veți fi, cu adevărat, fericiți!

Daniela M.