Imaturitatea emoțională: semne că el doar se joacă cu tine

Imaturitatea emoțională poate fi identificată prin modul în care partenerul te face să te simți. Dacă te simți înțeles, susținut, iubit și sprijinit în relația în care ești, cel mai probabil ești într-o relație funcțională și matură. Dacă, însă, sentimentele enumerate anterior ți se par străine, iar stările tale emoționale în cadrul relației sunt cel mai des: frustrarea, iritabilitatea, epuizarea emoțională și nesiguranța, fii sigur/ă – ești într-o relație imatură.

Această imaturitate este, în primul rând, produsul infantilității emoționale a unuia dintre parteneri (sau a ambilor parteneri). De aceea, dacă îți suspectezi partenerul/ partenera de imaturitate emoțională, dar nu ești sigur/ă cum îți dai seama de asta, noi îți propunem trei criterii, care te vor ajuta să înțelegi, dacă el/ea nu este pregătită pentru o relație matură. Iată care sunt acestea:

El/ ea insistă asupra responsabilităților tale, dar nu le îndeplinește pe ale lui/ei

Oamenii maturi emoțional știu că moralitatea, responsabilitatea și celelalte calități umane demne de admirat trebuie cultivate altor oameni, în primul rând, prin propriul model uman. Calitățile și valorile umane trebuie dobândite și posedate înainte de a fi explicate altor oameni, fapt care este interpretat greșit de unii oameni imaturi emoțional.

Aceste persoane nu-și dau seama că reproșurile sunt toxice pentru relație, mai ales cele nemotivate. Ei nu-și dau seama nici de faptul că în relație trebuie să fie un raport echitabil de drepturi și responsabilități, ci nu unul care să-l dezavantajeze pe unul dintre parteneri.

Atunci când atestați astfel de situații consecutive trebuie să le puneți capăt imediat, discutând cu partenerul/partenera despre încărcătura lor negativă în contextul comuniunii voastre. Dacă el refuză să accepte acest lucru, fiți siguri – el/ea este imatur/ă emoțional.

El/ea nu te ascultă atent și te întrerupe des

Capacitatea de a asculta atent și de a înțelege esența cuvintelor, pe care ți le spune partenerul reprezintă o calitate-cheie a oricărui om matur emoțional. Dacă te simți prizonier al propriilor gânduri și emoții, și nu poți găsi în partenerul/partenera ta o persoană de încredere, care te-ar asculta și ar percepe corect mesajul tău, acesta e un semnal de alarmă că el/ea este imatur/ă emoțional.

Mai mult de atât, dacă el/ea pune la îndoială valoarea mesajului tău, întrerupându-te și impunându-și propriul punct de vedere, e cazul să regândești lucrurile între voi. Rolul partenerilor într-o relație este să contribuie reciproc la bunăstarea spirituală a relației. În cazul în care niciunul dintre voi nu simte această armonie în cadrul comunicării, care mai este sensul de a rămâne captiv al unei astfel de comuniuni.

El/ea îți amintește de greșelile trecutului

Cu toții trecem prin perioade mai frumoase și mai provocătoare de-a lungul vieții. Fără ele nu am învăța cum funcționează viața și nu am înțelege cine suntem în realitate. Dar în același timp, trecând prin ele – mai și greșim. Și deseori, oamenii noștri dragi sunt martorii acestor greșeli. Ei sunt prezenți și la bine și la rău, de aceea ei contează atât de mult pentru noi. Problema este, însă, că nu fiecare dintre oamenii dragi nouă este suficient de matur emoțional, ca să reacționeze corect la greșelile noastre.

De multe ori, partenerii imaturi emoțional sunt cei care se avântă primii să ne judece și să arate cu degetul asupra consecințelor pe care le-a provocat o greșeală de-a noastră din trecut. Ei, de regulă, nu încearcă să comunice deschis, sincer și corect despre situația neplăcută, explicând-o și susținându-ne în procesul de vindecare emoțională. Și acest lucru este incredibil de toxic pentru relație…

Daniela M.