Iertarea nu înseamnă nimic, dacă…

Dacă atunci când scuzele tale nu valorează nimic, iar atunci când le spui, nu simți o urmă de regret, amintește-ți un lucru: nu înșeli doar o persoană, dar te minți și pe tine însuți.

O scuză nu înseamnă nimic dacă continui să faci ceea ce pretinzi că regreți foarte mult. A cere scuze nu înseamnă nimic dacă continui să te comporți la fel de urât ca înainte. Nu mai contează despre ce este vorba. Înșelarea partenerului, abuzul de încredere al prietenului…

Foarte mulți oameni văd scuzele ca pe o cale simplă și rapidă de ieșire atunci când întâmpină o situație inestetică. De fapt, ei nici măcar nu se gândesc la ceea ce au făcut, la ce simt ceilalți oameni din jurul lor sau cum mai bine să remedieze greșeala.

În adâncul sufletului, aceste persoane nu au nici măcar o urmă de regret. Ba mai mult, ele nici măcar nu se gândesc să se oprească din ceea ce nu fac bine. Pentru ele, scuzele sunt doar niște cuvinte aruncate la repezeală.

Fără îndoială, trebuie să iertăm.

Să încercăm să înțelegem și să credem. Dar aceste afirmații rămân adevărate doar dacă intențiile unei persoane care își cere scuze sunt reale. În caz contrar, toți ne vom roti în jurul aceluiași cerc vicios. Cuvintele de iertare nu ar trebui să fie folosite așa ușor.

Ajungi să spui ce gândești sau ce crezi, deoarece pentru tine cuvintele nu înseamnă mare lucru. De fapt, nu înseamnă nimic dacă nu sunt susținute de acțiuni sau intenții sincere. Dacă îți ceri scuze în permanență pentru că te-ai îmbătat, juri că este ultima dată, dar fugi din nou la magazin după o sticlă, atunci…

Ești un mincinos care aruncă vorbe goale. Dacă îți dorești o schimbare cu adevărat, evită situațiile în care să repeți ceea ce crezi că regreți. Mulți oameni nu înțeleg cât de neplăcut este pentru cei din jur să asculte la nesfârșit aceleași scuze și lamentări.

Sună ca un disc care s-a blocat de ceva vreme. Acest comportament a distrus și multe relații. Să iubești o asemenea persoană sau să devii prieten cu ea este din ce în ce mai dificil.

Deci, nu cere scuze dacă nu ai de gând să-ți corectezi greșelile, să-ți iei rămas bun de la obiceiuri. Scuzele nu sunt suficiente. Fii sincer, fă schimbări, începe de la sine și toate se vor aranja la locul lor, așa cum ar trebui să fie.