Iată rețeta succesului în relația cu partenerul tău

Inteligența emoțională este o calitate care caracterizează persoanele cele mai îndrăgite într-un anumit grup, cele cărora de regulă li se cere un sfat sau la care se caută înțelegere și compasiune.

Secretul cuplului ideal consta poate tocmai în liantul datorat inteligenței emoțională.Este vorba despre o caracteristică specifică celor ce în mod instinctiv știu să te facă să te simți în largul tău de îndată ce te întâlnesc, cei ce demonstrează empatie și par să știe deja cum te simți, înainte chiar de a le istorisi prin ce treci.

Prețuite și respectate tocmai pentru această abilitate a lor de a socializa într-o manieră călduroasă și receptivă, persoanele dotate cu inteligența emoțională se demonstrează prieteni de nădejde în situații delicate și buni susținători ai cauzelor juste.

Dar care să fie semnalele ce ne indică o astfel de persoană? Iată în cele ce urmează, o serie de indicatori asociați unei inteligențe emotive echilibrate și benefice pentru toti cei ce se află în imediata sa apropiere, dar mai cu seamă în relația de cuplu:

”Tu mă înțelegi” – este afirmația ce demonstrează că interlocutorul e convins că emoțiile sale ne sunt clare, că suntem în măsură să evaluăm la justa sa valoare situația și în consecință, că i-am putea oferi suport sau un feedback folositor. Pentru el, e ca și cum s-ar privi în oglindă, așteptând ca de partea cealaltă să-i sosească răspunsurile potrivite la întrebări nerostite până în acel moment;

Capacitatea de a-și descrie trăirile și modul de gândire – constituie demonstrația clară că o anumită persoană este capabilă de a-și expune lumea interioară, fără a se teme de emoțiile corelate.
Acest comportament relevă o abordare deschisă a celor mai dificile subiecte – mod ideal de a rezolva problemele și a dobândi liniștea sufletească, pe care reușeste s-o transmită și celor din jurul său;

Intuiția – persoanele cu inteligența emoțională echilibrată sunt intuitive. De pildă, simt când ceva anume nu funcționează într-o relație.

Este tipicul caz în care partenerul e supărat pe tine, dar încă nu și-a exprimat nemulțumirea. În această situație, o persoana dotată cu inteligența emoțională va încerca să „dezamorseze bomba”, întrebând: „te-am suparat cu ceva?”;

Profesia în care emoțiile joacă un rol important – de cele mai multe ori, persoanele dotate cu inteligența emoțională aleg să desfășoare o activitate ce presupune implicare emoțională, cum ar fi spre exemplu: cadru medical, actor, educator sau instructor sportiv.
Într-un cuplu, persoanele care aleg aceeași profesie sau profesii înrudite din aceste domenii, tind să fie mult mai legate, mai înțelegătoare și mai dispuse să se ajute reciproc, decât cele care desfășoară activități complet diferite;

”Cine sunt eu să te judec?” – acesta pare să fie sloganul celui dotat cu inteligență emoțională . Departe de a-și critica apropiații pentru comportamentul lor, încearcă să găsească o cale pentru a îndrepta lucrurile spre făgașul normal, echilibrat.

Într-un cuplu „long-lasting”, e fundamental ca partenerii să nu-și scoată ochii unul altuia pentru te miri ce, ci să-și focalizeze eforturile în direcția identificării soluțiilor la diferitele probleme ce le apar in cale;

Evaluarea consecințelor înainte de a-și da drumul la gură – persoanele dotate cu inteligența emoțională își cântăresc bine cuvintele, mai cu seamă în situații în care tensiunea tinde să pună stăpânire în casă.

De multe ori, când oamenii se lasa prada emotiilor puternice, pot spune lucruri pe care le regreta ulterior. Inteligența emoțională de cuplu impiedica insa partenerii sa se raneasca reciproc, determinandu-i sa evalueze bine consecintele lucrurilor pe care au de gand sa le spuna;

Oricare ar fi insa criteriile ce stau la baza unui cuplu echilibrat și armonios, inteligența emoțională pare să-si afle locul sau de căpătâi în topul calităților menite să-i asigure rezistența la provocările vieții.

Ea reușește să stabilească o serie de reguli nescrise, grație cărora partenerii manifestă respect reciproc, dragoste și un soi de complicitate pentru care starnesc deseori invidia celor din jur.

*Bibliografie:
1.Intelligenza emotiva per la coppia – John Gottman, Nan Silver (2013)
2.Intelligenza emotiva – Daniel Goleman (2013);
3.Costruire l’intelligenza emotiva (esercizi) – Linda Lantieri, Daniel Goleman (2016);
4.Affrontare il matrimonio con l’intelligenza emotiva – D. Goffman (2014).