Iată de ce tot mai mulți oameni de succes se ghidează după filosofia chineză

Astăzi, filosofia chineză a devenit extrem de populară între studenții de la Harvard. S-a constatat că ea are un impact mai important asupra dezvoltării personalității, chiar și decât psihologia pozitivă. Ca să te regăsești trebuie să urmezi câteva sfaturi.

Încetează să te “cauți pe tine”

Mulți sunt de părerea că este foarte important să te găsești pe tine, să îți dai seama cine ești cu adevărat. Filosofia Orientală este sceptică referitor la această afirmație. Ceea ce suntem nu este creat de factorii din interior, ci de cei din exterior. Noi suntem creați din toate acțiunile noastre, modul în care interacționăm cu ceilalți și pasiunile noastre.

Fiecare din noi e diferit în fiecare secundă. Întotdeauna ne comportăm altfel în conformitate cu un context. Suntem niște cufere umplute cu toate lucrurile dobândite prin experiență și constant suntem nevoiți să ne lovim de alte cufere.

Ceea ce suntem în prezent este rezultatul tuturor schimbărilor care ne modelează.

Nu căuta să fii autentic – fii gata să te transformi!

Psihologia modernă ne spune să fim fideli propriei persoane, însă Confucius nu a fost de accord cu ideea aceasta. El afirma că autenticitatea nu rezultă în libertate. Pe noi ne definește modul cum ne comportăm la un moment dat. Aceste fapt înseamnă că nu există un eu unic și integral.

Realul EU este de scurtă durată și este ceva firesc ca el să fie diferit în dependență de circumstanțe. Dacă ne vom rezuma doar la un singur model al eu-lui, ne vom limita potențialul.

Nu lăsa sentimentele să te ghideze

Avem tendința să absolutizăm sentimentele. Când spunem “vreau” sau “nu vreau”, “îmi place” sau “nu îmi place”, suntem extrem de categorici.

Emoțiile noastre nu urmează un anumit traseu și sunt destul de haotice. Dar avem puterea să le direcționăm după bunul plac.

Trebuie să îți dezvolți inteligența emoțională. Să știi să îți identifici corect emoțiile și să le poți controla.

Fă pași mici în fața unor scopuri mărețe

Când ne planificăm viitorul presupunem că personalitatea noastră va fi o variabilă constantă. Dar suntem într-o schimbare continuă și este foarte posibil ca valorile și viziunile noastre asupra vieții să se schimbe în timp.

Trebuie să mergi spre lucruri mari prin pași mici. Când vrei să îți schimbi cariera, începe printr-un stagiu  ca să explorezi noul drum. În acest caz vei fi și mult mai sigur în raport cu ceea ce faci.

Sursa :