Iată de ce ești mult mai atrăgătoare decât crezi, doar că te subapreciezi: explicația unui psiholog!

Zilnic ne punem întrebarea dacă suntem atrăgători sau nu. Cel mai frecvent răspuns pe care ți-l dai este că “nu”. Dar este de ajuns ca cineva să îți spună un compliment ca să devii mai sigură pe tine.

Gleb Tsypursky afirmă că suntem timizi de la natură și avem tendința firească să ne criticăm mai sever decât pe ceilalți.

Cercetările au arătat că mass media are o influență negativă asupra imaginii de sine a fiecărei persoane din societate, pentru că ne impune niște standarde de frumusețe cu care nu ne identificăm. Dar acest lucru nu explică de ce suntem mai critici cu noi decât cu alții.

Gleb Tsypursky spune că în acest sens un rol foarte important au două idei de bază:

1. Viziunile noastre sunt foarte importante pentru noi

Frumusețea altor persoane nu are o însemnătate atât de mare pentru noi.

2. Suntem convinși că viziunile noastre sunt mai adevărate decât a celorlalți

Există o teorie în psihologie care explică de ce ne concentrăm exclusiv pe propriile defecte. Ea se numește “aversiunea față de pierderi” și proclamă ideea că frica de a pierde un lucru este chiar mai mare decât plăcerea de a obține unul.

Tsypursky explică această teorie în felul următor: “Cineva îți dă 1000 de dolari. După ce ai primit banii trebuie să alegi una din două variante. Ori el îți ia înapoi 400 de dolari și rămâi cu 600, ori arunci banul și există șansa să păstrezi 1000 de dolari sau să pierzi totul. Rezultatele intervievării au arătat că 61% din subiecți au ales să riște totul, știind că au o șansa să păstreze suma întreagă, decât să li se ia, fără șansa de a recupera 400 de dolari.”

Chiar dacă pare destul de riscant și lipsit de logică, oamenii vor reacționa irațional atunci când există pericolul de a pierde ceva.

De aceea, atunci când ne analizăm, tindem să ne axăm pe trăsăturile negative, deoarece ele ne pun în dezavantaj în societate, ne determină “să pierdem” șansele pe care le au persoanele “atrăgătoare”.

Cum am putea să avem o atitudine echilibrată și pozitivă față de noi înșine?

Trebuie să atragem atenția asupra calităților noastre și să încercăm să le valorificăm. Prețuiește ceea ce ai bun în tine și vei începe să te percepi mai obiectiv.