Iată de ce dragostea adevărată nu există!

Ați creat un etalon al iubirii? Ați căutat vreodată cât mai multe ocazii ca să vorbiți despre persoana iubită?

Cândva aș fi răspuns afirmativ la aceste întrebări, dar odată cu maturitatea mă debarasez de toate visele tinereții și rămân doar cu răni și speranțe iluzorii.

În tinerețe ne creăm o imagine fixă a iubirii perfecte, apoi credem disperat că numai acea reprezentare amoroasă a tinereții este cea adevărată. Ideea este următoarea: nu există iubire neadevărată! Dragostea e flexibilă. Ea poate fi modelată după propriile noastre preferințe, astfel încât să devenim artiști care se joacă cu efectele și culorile preferate.

Ce facem de obicei cu iubirea? O idealizăm. O construim în dependență de temperament, iluzii ale tinereții ori speranțe nerealizate. Ea ne apare prin prisma unei frumuseți și sensibilități unice. Sau din contra, o percepem într-o manieră nihilistă. Îi simțim lipsa și începem să medităm aprig asupra existenței unei anumite dimensiuni fixe ale acesteia.

De obicei, variantele cele mai răspândite sunt: a unei iubiri curate, înălțătoare, sau a unei iubiri perfecte, care nu necesită efort pentru a o menține.

Există sute de mii de scrieri în care iubirea e descrisă fiind un sentiment sublim, o figură spirituală ce ne înalță deasupra singurătații noastre. Pe de alta parte, despre dragoste poți scrie și în mod cinic, dar nu poți nega existența ei și faptul că ea există independent de povestitor.

Iubirea este oriunde în jurul nostru. E nevoie doar să o descoperim. Trebuie sa acceptăm această provocare, chiar dacă ne e frică că în interiorul nostru nu vom găsi nimic altceva, decât un spațiu pustiu.

Cădem pradă iluziilor despre o iubire supraromantică. Ne lăsăm fermecați de romane și filme care ne relatează istorii incredibile despre destinele îndrăgostiților suferinzi. În aceste condiții, involuntar, ne lăsăm copleșiți de această imagine și căutăm ceva inexistent. Însă, cândva vei renunța să-ți creezi iluzii și atunci vei cunoaște iubirea în tot prozaismul ei. Nu va fi atât de frumoasă, dar va fi conturată clar de acțiunile partenerilor.

Iubirea este o experiență, ca oricare alta. Nu trebuie să renunți la visele despre o trăire măreață sau la dorința că cineva va apărea spontan în viața ta și îți va da lumea peste cap. Dar inevitabil vei reveni la realitate și nu vei mai avea parte de acțiuni nobile, extraordinare din partea partenerului.

Și chiar dacă nu veți fi împreună până la urmă, chiar dacă nu va dura mult această iubire reciprocă, cel puțin veți avea parte de momente frumoase și numai din acest motiv, merită să mai încerci să experimentezi iubirea cu altcineva.