Iată cum trebuie să răspunzi la întrebarea: ,,Ce mai faci?” O expresie care te va motiva să-ți trăiești din plin viața!

Aveam puțin peste 40 când am aflat răspunsul corect la întrebarea „ce mai faci?” Este ,,Osim haim” și înseamnă „savurez viața”.

Auzisem fraza în Israel, iar mot-a-mot s-ar traduce ,,facem viața”.

O cafenea. La masa alăturată se afla un cuplu în vârstă. El și ea. Nu sunt soț și soție. Probabi erau niște vechi amici. Discutau foarte lejer, puțin flirtând. La un moment dat, au fost întrerupți de un apel telefonic, cineva îl întrebase: ,,ce faci?”, iar el a răspuns: ,, Osim haim”.

Savurez viața.

Nu caut răspunsuri la întrebări, nu fac bani, nu soluționez probleme, nu-mi pun scopuri, nu încerc să slăbesc! Ci, pur și simplu, savurez viața.

Acest joc de cuvinte m-a frapat, atunci am hotărât că vreau să învăț și eu ce-i aia „osim”.

Prima lecție am primit-o de la proprietarul magazinului zoo de unde obișnuiam să-i cumpăr mâncare câinelui. Era dis-de-dimineață și el nu scăpase cu totul de somn. Se mișca foarte lent. Iar eu încercam să îi explic că nu am timp, am nevoie urgent de asta.

În acel moment, proprietarul a luat un iepuraș din cușcă și mi l-a așezat pe palme. În acel moment am înțeles ce înseamnă ,,osim haim”. Vroiam să mângâi iepurașul ore în șir, privind mersul agale a vânzătorului.

Curând, au mai urmat câteva lecții care m-au învățat această revelație filosofică.

De exemplu, astăzi cunosc sigur locul unde se prepară cea mai bună cafea din Tel- Aviv. Nu e cea mai gustoasă datorită gustului, ci pentru atmosfera nemaipomenită de acolo. Urmărirea peisajului de peste geam, savurarea cafelei – asta pentru mine este ,,Osim haim”.

Sau, niciodată nu am putut crede că e atât de plăcut să hrănești un cal. E un adevărat miracol, o senzație atât de intimă și calmantă. De mică aveam o frică de cai. Până când o fermieră nu mi-a propus să hrănesc unul cu un măr.

Dar cea mai importantă lecție am însușit-o acum câțiva ani. Era vara anului 2014, când am ajuns în mijlocul unui schimb de focuri de rachete. Primul lucru pe care l-am facut era să îmi culc copilul jos, apoi să-l acoper cu corpul meu.

Atunci am înțeles că cel mai important este „osim haim”, „bucură-te de viață: aici și acum”. 

Sursa :