Iată cum noi înșine devenim un obstacol în calea fericirii noastre

Anul trecut m-am îngrășat până la șaptezeci de kilograme, ceea ce pentru înălțimea mea a devenit periculos. Atunci am început să îmi fac griji pentru sănătatea mea. Am încercat să țin o dietă, dar nu slăbeam. Timp de două săptămâni nu am mâncat nimic și am pierdut două kilograme, dar mai mult nu am reușit să slăbesc. Atunci mi-am spus: ”Nu e vina mea. Sigur am probleme cu hormonii. Deja voi învăța să trăiesc cu asta”. Dar am făcut un pas important când m-am adresat unui medic:

-Doctore, am probleme cu hormonii. M-am îngrășat cu zece kilograme, m-am plâns eu.

-Zece? Asta nu este din cauza hormonilor. Asta s-a întâmplat din cauza faptului că nu te-ai abținut să mănânci când ți-a fost poftă.

Din acel moment nu am mai avut nici o scuză pentru inacțiunea mea. De aceea, am mâncat o ultimă bucată de prăjitură și am început să respect un regim. Procesul a decurs lent, dar mi-am revenit în formă după cinci luni.

Tentativele din trecut au eșuat pentru că la nivel de subconștient eu nu am fost programată pe succes. Eu am găsit un motiv care să îmi justifice nereușita, în loc să fi căutat răspuns la întrebarea: ”Ce pot să fac ca să obțin rezultatul dorit?”

Am negat pur și simplu kilogramele în plus. De parcă nu le observam. Ar fi mai simplu dacă am fi selectivi doar cu imperfecțiunile legate de înfățișare, dar nu observăm și multe boli.

Toate schimbările se produc lent, astfel încât să avem timp să ne obișnuim cu ele și să nu le mai luăm în seamă.

Nu mai suntem conștienți când o pastilă în lună se transformă în o pastilă pe zi.

Cu timpul, încetezi să observi cum ți se schimbă și statutul social. Nu îți dai seama că banii, care și înainte erau puțini, au devenit și mai puțini. Înainte cumpărai produse proaspete, pe când acum doar congelate. Nu mai mănânci fructe, economisești pe distracții și cumperi doar haine fabricate în China.

La fel se întâmplă și cu relațiile tale. Nu vrei să crezi că persoana de alături a încetat să te iubească, de aceea negi toate neînțelegerile și refuzi să recunoști că ai devenit o povară pentru partener.

Fiecare își dorește să fie sănătos, de succes și iubit, dar când este nevoie să faci ceva în acest sens, când trebuie să îți schimbi viața, să recunoști niște adevăruri dure, simți o rezistență interioară. Atunci începem să depunem efort nu pentru a soluționa problemele, ci pentru a găsi motive pentru a le justifica.

De aceea, din când în când, pune-ți aceste întrebări:

-Ești mulțumit cu viața ta?

-Amintește-ți cum te-ai simțit acum jumătate de an. Ce schimbări s-au produs?

-Ce ai vrea să schimbi în viața ta?

-Cum poți să realizezi aceste schimbări?

Nu te gândi de ce un lucru ar fi imposibil, nu te lăsa dominat de frici, nu te convinge să rabzi totul. Există și probleme fără soluție, dar ele sunt prea puține comparativ cu cele în fața cărora am cedat fără a încerca să facem ceva. Mai întâi fă tot posibil pentru a rezolva o problema și numai după asta oferă-ți dreptul să accepți situația așa cum este.