Iată cum autocontrolul te poate ajuta să-ți creezi o imagine armonioasă a sinelui

Fiecare dintre noi este membrul societății. Fie ne dorim sau nu acest lucru, dar trebuie să facem parte din ea. În caz contrar, nu vom fi capabili să existăm în condiții adecvate.

Prin urmare, existând într-o societate, manifestăm treptat tendința de a ne integra cu succes în ea, de a fi înțeleși, respectați și admirați într-o anumită măsură. Firește că putem face asta doar supunându-ne legilor sociale. Altfel, vor funcționa mecanismele de respingere și vom fi, pur și simplu, expulzați din ea.

Chiar și acum, în contextul unei revoluții intelectuale, instinctele colective, conservate în subconștientul animalului din noi, înving raționalitatea și atitudinea profund egalitaristă cultivată în așa-numita „lume nouă”. Cât de mult am lupta cu ierarhia claselor, cu discriminarea și cu dorința de a ne afirma drept „diferiți” – eșuăm, pentru că natura e cea care își spune ultimul cuvânt aici.

În momentul în care înțelegem acest lucru, încercăm să găsim strategii sau mecanisme, care ne-ar garanta ascensiunea pe scara socială, dar și consolidarea unei imagini armonioase a sinelui.

Autocontrolul sau controlul emoțiilor este una dintre aceste strategii.

Grație autocontrolului ne reușește să arătăm calmi în momentele în care emoțiile ne taie respirația și să ne abținem de la aruncarea unor replici, care nu întotdeauna ne poziționează în cea mai bună lumină.

Așa deci, autocontrolul este un proces cognitiv cu ajutorul căruia suntem capabili să ne reglăm reacțiile afective în timpul influenței tentațiilor și impulsurilor. Anume el este instrumentul psihologic, care ne poate aduce succes prin modificarea corectă a comportamentului.

Dar pentru că e un proces îndelungat, complex și conștient, e destul de complicat să ajungem la el de sine stătător. De aceea, credem că următorul concept vă va fi extrem de util în acest sens:

Teoria autoreglării (eng. SRT: Self-regulation theory) este un sistem de gestionare personală conștientă, care implică un proces de ghidare a propriilor gânduri, comportamente și sentimente pentru atingerea obiectivelor propuse.

Pentru a aplica această teorie asupra propriei personalități, avem nevoie de o abordare structurată. O astfel de abordare ne este propusă de către Roy F. Baumeister (1953), unul dintre cei mai importanți psihologi, care au studiat acest concept.

Conform studiilor lui Baumeister, autoreglarea eficientă constă din patru etape fundamentale:

1.     Stabilirea standardelor comportamentului dorit;

2.     Dezvoltarea motivației intrinseci de obținere a acestui comportament;

3.     Monitorizarea situațiilor și gândurilor, care precedă încălcarea standardelor menționate;

4.     Aplicarea voinței, pentru a consolida standardele menționate.

Transformați aceste etape într-un ciclu de acțiuni conștiente și repetitive, care vă vor ajuta, ulterior, să vă auto-disciplinați și să redobândiți respectul pentru voi înșivă!

D.