Iată ce trebuie să faci, ca să nu te mai lași pradă emoțiilor negative ce vin din partea altora

Când te afli în compania unei persoane furioase, triste, iritate sau deprimate, simți o dificultate în a te simți fericit. Dacă ești empatic față de durerea altuia este imposibil să rămâi indiferent. Dacă nu îți vei controla adecvat emoțiile, vei avea tendința să experimentezi și tu un negativism distructiv.

Cea mai bună metodă de a nu te lăsa afectat de pesimismul altora este de a conștientiza propriile emoții.

Scopul este de a putea delimita ceea ce simțim noi de factorii exteriori ce ne afectează. Trebuie să înțelegem că lumea din jur nu ne controlează emoțiile, ci doar le influențează. Fiecare în parte e responsabil de ceea ce simte și cum direcționează aceste trăiri. Avem puterea de a alege: ești binedispus sau nefericit.

Imaginează-ți o astfel de situație. Ești într-o dipoziție bună, ești mulțumit de ziua curentă, când de tine se apropie un cunoscut indispus. Primele gânduri pe care le vei avea atunci sunt “De ce s-a apropiat de mine?”, „Mă simt rău spiritual”, „  Mă simt vinovat că ziua mea a fost mai reușită de cât a lui„. În loc să reflectezi în maniera aceasta, ar fi cu mult mai eficient dacă ai arăta compasiune și nu te-ai blama pe tine pentru ceea ce simte altcineva.

Concentrează-te pe propriile emoții. Dacă te înconjoară oameni deprimați nu trebuie să te simți și tu astfel. Indispoziția altei peroane este propria ei experiență.

Fiecare din noi are dreptul să gîndească pesimist, precum și fiecare are întreaga libertate de a avea o viziune optimistă asupra lumii. Contează ce alegem noi să simțim.

Când preferi să rămâi fericit, dar negativismul din exterior pare a fi copleșitor, îndreaptă-ți atenția asupra momentelor frumoase din trecut și încearcă să readuci în prezent sentimentul de împlinire pe care l-ai avut atunci.

Cea mai bună metodă de a depăși provocările este introspecția, o observare și analiză a lumii interioare. Dacă vom depista cum funcționează emoțiile noastre vom fi capabili să știm cum să le reglăm.

Când nu suntem conștienți de ceea ce simțim ne pierdem în experiența altora.

Inconștient, ne atribuim ceea ce simt ei. Credem că putem să justificăm propria proastă dispoziție prin cea a altora, iar aceste acțiuni sunt incorecte.

Scopul vieții noastre nu este de a modifica ceea ce simt alții, ci să ne dăm seama de ceea ce trăim noi. Percepția propriului eu ne va face mai receptivi față de necesitățile emoțonale individuale. Calitatea vieții noastre se va îmbunătăți radical când vom învăța să ne menținem în echilibru și armonie interioară.

Source :