Iată ce consecințe grave pot avea relațiile toxice din viața ta

Mulți ani am fost într-o relație toxică cu un narcisist, timp în care am fost supusă violenței psihice și emoționale.

În fiecare zi mergeam în vârful degetelor, te teamă să spun sau să fac ceva incorect, lucru care ar fi putut trezi o reacție negativă și agresivă din partea lui.

Vă întrebați de ce am rămas în așa relație? Problema e că atunci când am înțeles că relația în care sunt reprezintă un pericol, eram deja foarte slăbită psihic. Eram îngrozită, așteptând o cădere nervoasă în fiecare clipă. Nu aveam putere să plec de lângă el.

Atunci când în sfârșit am plecat, m-am gândit că acel coșmar s-a sfârșit. Din păcate, totul abia începea. Consecințele suferinței nu au dispărut. Ele s-au transformat în amintiri dureroase. După câteva luni de la despărțire am aflat că sufăr de tulburare de stres post-traumatic. Acest sindrom este rezultatul unei traume psihologice permanente, când jertfa crede că nu are scăpare.

Timp de mai multe luni încercat să dorm nopțile. Uneori îmi reușea, dar imediat aveam coșmaruri. Mă panicam de la cel mai mic sunet. Amintindu-mi de anumite cuvinte îngrozitoare, mă întristam imediat.

Pe lângă asta, aveam deja greutăți în memorizarea frazelor mai lungi. Eram permanent sub o presiune imensă. Nu mâncam mai nimic, pentru că nu aveam motivație. Îmi pierdusem sensul vieții.

Primul pas important a fost să recunosc că violența psihică a fost un moment real care mi s-a întâmplat. Să fiu conștientă de asta a fost foarte important. Mi-am permis să-mi rezerv atât timp de cât am nevoie, ca să redevin femeia fericită din trecut.

Încet, zi după zi, am reușit. Mă convingeam tot mai mult că am atât de multe motive să fiu fericită, că totul va fi bine. Am început să am din nou încredere în oameni.

Autovindecarea are loc atunci când pas cu pas, cu blândețe și iubire, mergem către asta.

Dragi femei, aveți grijă în ce relații sunteți și niciodată, dar niciodată să nu permiteți violența, de orice fel, în relația în care sunteți. 

Sursa :