Iată care este cel mai rău lucru pe care ni-l putem face

Cel mai rău lucru pe care n-il putem face este să ne mințim pe noi înșine. Atunci când îi minți pe alții este mai inofensiv. Chiar dacă e și ăsta un lucru rău, cel puțin cunoaștem de ce facem asta.

Atunci când ne mințim pe noi, nu cunoaștem nici motivele și nici consecințele.

Iată un exemplu nevinovat: eu cred că mie îmi place morcovul pentru că el este sănătos și folositor. În realitate, eu urăsc gustul morcovului. Atunci când îl mănânc nu primesc plăcere, ba din contra, mă dezgustă.

Să te minți este foarte convenabil din moment ce asta îți oferă o stare de confort. Însă această senzație este de scurtă durată și aduce consecințe grave ulterior.

Toate concluziile logice și obiective sunt, de regulă, ignorate atunci când te înșeli pe tine. Această credință oarbă în lumea dorită ne induce în eroare și ne face să ignorăm semnalele de alertă din jur.

Să accepți realitatea așa precum este ea cu adevărat necesită mult curaj și multă voință. De exemplu, să îți aperi lucrarea de licență nu înseamnă să găsești un scop în viață. Să eviți o situație nu înseamnă să o rezolvi. Să întrerupi o relație – nu înseamnă să anulezi toate sentimentele.

Acceptarea a tot ce te înconjoară în forma sa inițială este pasul hotărâtor. Când vei distruge iluziile și vei înceta să îți faci așteptări exagerate, vei putea manevra prezentul și viața. Doar așa vei ajunge stăpâne pe tine.