Hermann Hesse: Bătrânețea e atât de extraordinară, e o sursă unică de putere, răbdare și fericire

Iată ce spune laureatul premiului Nobel, scriitorul Hermann Hesse despre bătrânețe. Merită să citești.

Bătrânețea este o etapă a vieții cu propria identitate, propria bucurie și propriile necazuri. Bătrâni încearcă și ei să dea un sens existenței lor. În esență, vârsta trebuie săaibă scopul ei, iar noi trebuie să ne conformăm cu asta. Nu te poți minți, spunându-ți că ai o altă vârstă.

Spui că bătrânețea vine la pachet cu multe greutăți, că odată cu ea sacrifici multe și renunți la tot ce te făcea fericit. Învață să ai încredere în emoțiile și forțele tale.

Spui că bătrânețea aduce cu ea multe boli, dureri și un corp slăbit. Pur și simplu trebuie să înțelegi că ea este foarte diferită de celelalte etape ale vieții.

Da, este dificil să accepți faptul că foarte curând se va încheia aventura vieții, dar acesta este și farmecul acestei etape.

Bătrânețea poate fi atât de extraordinară. Oferi mai mult timp activităților interesante, te dedici unor cauze plăcute, ai timp liber pentru a călători. Pur și simplu trebuie să accepți că asta se întâmplă cu tine.

Bătrânii deseori comunică mult și o fac în mod distructiv. Ei se plâng pe toate necazurile care li se întâmplă. Dar e simplu să te orientezi spre o gândire optimistă, cu speranța că fiecare clipă îți poate aduce ceva unic.

Trăiește cu prezentul, de dragul tău. Nu uita că și bătrânețea își are farmecul ei, unul plin de experiență, nebunie dragoste față de lucruri frumoase.

Sursa :