Hai să fim oameni, nu târfe

Un mesaj scris de cineva care nu vrea să tacă! Un mesaj care poate că nu o să vă placă. Dar citiți-l! 

,,De când au apărut silicoanele, unii au uitat de naturalețe. Își desfigurează sufletul.

De când interlopii fac legea în România, unii au uitat ce e aia mândrie și onoare. Se vând la scară largă.

De când mita a devenit un moment de reculegere al bogaților, unii au uitat să se împartă, să fie buni. Ei se închină celor bogați.

De când tinerii au ajuns să fie resuscitați direct pe asfalt, unii au uitat ce e aia milă și înțelegere. Își bat joc la propriu de ceilalți și apoi de ei înșiși.

După fiecare moment tragic în care cineva moare sau cineva suferă din vina altora, ne vine mintea și curajul la loc ca după un duș cu apă rece, începem să punem pe foaie și mai nou pe Internet tot ce ne doar și tot ce ne deranjează. Ne răzvrătim împotriva sistemului, împotriva celor care-s vinovați, împotriva celor care sunt împotriva părerii noastre. Trăim acel moment parcă mai puternic ca alții. Și asta până știrea se consumă. După ne întoarcem la spiritul nostru letargic, la prostiile pe care le tot repetăm, la tăcere.

Ne place uneori să fim și noi oameni. Să manifestăm mica doză de omenie ce a mai rămas în noi. Donăm sânge, aprindem o lumânare, facem o mărturisire, vărsăm o lacrimă. Și bine facem. Dar de câte ori și ce se întâmplă după? Vă spun eu ce se întâmplă după: vine vreun nene supărat și pune capac la toate pornirile noastre. Cineva îți cere mită, cineva îți calcă pe demnitate, cineva te fură, cineva îți omoară un prieten, cineva îți face țara de nimic, cineva te alungă din propria casă. Rămânem activi doar pe Facebook, doar virtual. Rămânem fricoși și nepăsători în viața reală. Ne mulțumim să criticăm ceea ce a provocat un moment sau altul. Oferim una, două, trei, zeci de soluții pentru cineva. Dar noi, noi ce facem după?

Încetați să vă victimizați. Da, avem un sistem putred. Dar tot ce a rămas mai sănătos din acest sistem suntem noi, cei care pot face ceva. Suntem noi, cei care putem fi solidari cu alții. Suntem noi, cei care putem prin acțiunile și ideile noastre să le dăm peste nas interlopilor, celor care construiesc greșit, nulităților ordinare. Nu doar în momente tragice. Nu doar când ne impune spam-ul altora.

Unii zic că România e țară de rahat. Ei uită să se șteargă pe gură după ce spun asta. Nu țara e construită greșit. Nu, nu Halloween-ul e de vină. E problema noastră că facem din asta subiect de kankan. Trebuie să fim solidari, indiferent cum. Trebuie să fim oameni, indiferent cât ne-ar costa asta. Și azi, și mâine, și mereu. Trebuie să nu cedăm. SĂ NU CEDĂM. Să fim mai buni, mai corecți, mai îndrăzneți, mai spirituali, mai atenți, mai implicați. Trebuie să fim oameni, și nu târfe.”

Poate că așa și este. Ne mobilizăm prea rar și ne stingem elanul prea repede. Și ne vindem prea repede. Și ne complicăm prea mult. Ne lăsăm în grija unui sistem defect. Noi însă suntem deasupra sistemului. Noi avem rațiune și inimă. Nouă ne pasă!